Secrets of Santa Claus

Τα μυστικά του Αι Βασίλη . Μία χριστουγεννιάτικη πρόταση για την Εξ αποστασέως εκπαίδευση.

Λόγω της κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό λόγω του κορονοϊού , καλούμαστε να συνεχίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από τις οθόνες του υπολογιστή μας, μέσω της σύγχρονης εκπαίδευσης. Πλέον κρίνεται αναγκαία  για την εξέλιξη της μαθησιακής  πορείας των μαθητών, της επικοινωνίας τους  και ακόμα πιο σημαντικό, της διατήρησης της ψυχικής τους υγείας.

Από τη μια πλευρά προσφέρει αμεσότητα, αίσθηση οικειότητας, την  αίσθηση του «ανήκειν» και τη  «ζωντάνια» (συμβαίνει τώρα). Από την άλλη δεν αντικαθιστά με τίποτα την διασώζης επικοινωνία και διδασκαλία, τα τεχνικά προβλήματα είναι άπειρα, η προσβασιμότητα των εκπαδευτικών και των μαθητών δύσκολη έως πολλές φορές ακατόρθωτη!
Εξ ορισμού «η εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση αναπτύχθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα συμβατικά συστήματα εκπαίδευσης και όχι, για να αντικαταστήσει την κλασική δια ζώσης εκπαίδευση όπως την γνωρίζουμε. Δε  πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΤΠΕ αποτελούν μέσα και εργαλεία που αξιοποιούνται για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η έμφαση θα πρέπει πάντα να δίνεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ με όρους ποιότητας και αποτελεσματικότητας
(πηγή : «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα εκπαίδευσης από απόσταση»,  Σχολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, βασικές αρχές και εφαρμογές»)

«Για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας το πρώτο και πιο σημαντικό «μαθησιακό περιβάλλον» αποτελούν οι αλληλεπιδράσεις και οι σχέσεις τους με σημαντικούς «άλλους», στο σπίτι και στο σχολείο. Η ποιότητα των εμπειριών τους στον τομέα αυτό, επηρεάζει τόσο τη συναισθηματική όσο και τη γνωστική τους ανάπτυξη: η προσοχή, η φροντίδα, η εμπιστοσύνη και η αγάπη των ενηλίκων κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και τα ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν την περιέργεια τους, να εξερευνήσουν, να τολμήσουν, να δοκιμάσουν και να μάθουν από τα λάθη τους.» (Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου, 2014)

Χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο νηπιαγωγείο είναι η Βιωματική μάθηση που αξιοποιεί τα βιώματα του μαθητή, τον ενθαρρύνει να συμμετέχει ενεργητικά στη διαδικασία, να ερευνά, να ανακαλύπτει, να ενεργοποιεί τη φαντασία του και τη δημιουργικότητά του! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου λαμβάνει υπόψη το πλαίσιο και σχεδιάζεται με βάση αυτό επειδή τότε η εκπαιδευτική διαδικασία ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και επομένως έχει νόημα γι’ αυτά» (Ανδρούτσου Α., Κορτέση-Δαφέρμου Χ., Τσάφος Β. 2016).

Για όλους τους παραπάνω λόγους έχουμε καθήκον ως εκπαιδευτικοί να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο εκπαιδευτικό πλαίσιο, ένα μαθησιακό περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα που επιτρέπει στα παιδιά να ανακαλύψουν νέες ιδέες, να σηκωθούν από τις καρέκλες τους να περάσουν δημιουργικό χρόνο με την οικογένειά τους μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες. Να εκμεταλευτούμε την δυναμική του οικογενειακού και σπιτικού περιβάλλοντος, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν με την οικογένεια τους, με τον χώρο και τα αντικειμένα του σπιτιού τους μια και πλέον βρίσκονται εκεί 24 ώρες το 24ωρο! Να δώσουμε την ευκαιρία στους γονείς  να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να αποκτήσουν κοινή εμπειρία «ως συμμαθητές»  με τα παιδιά τους, να περάσουν δημιουργικοί χρόνο με τα παιδιά τους, όσο «κουρασμένοι»  και αν είναι .  Άλλωστε αυτό πάνω από όλα είναι το σημαντικό !

Η στείρα γνώση μέσα από φύλλα εργασίας που δεν έχουν κανένα νόημα για τα παιδιά και η μασημένη τροφή δεν  αποτελεί μέθοδος διδασκαλίας στο χώρο του νηπιαγωγωγείου!
Βασισμένη σε αυτή την αρχή δέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση να συμμετάσχω στην ημερίδα που  οργανώθηκε από τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής, την κ Καζέλα , την κ. Βαβούτη κα την κ. Φώτη  και αφορά τις Καλές Πρακτικές στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο.

Η παρουσίαση μου με τίτλο   «τα Μυστικά του Αι Βασίλη»  παρουσιάζει πρωτότυπες διαθεματικές ιδέες που ανάλογα με την δυναμική της τάξης του καθενός μπορούν να διαμορφωθούν και να ενταχθούν ! Δράσεις παιχνιώδης και διαθεματικές με νόημα και  συγκεκριμένους στόχους για τα παιδιά !
Μπορείτε να την ξεφυλλίσετε :

Και να την δείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο
Τα μυστικά του Άι Βασίλη

Σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και εύχομαι το καινούργιο έτος να μας βρει στις τάξεις μας μαζί με τους μαθητές μας , εκεί άλλωστε όπου ανήκουμε !

Μοναδικά Calculators: Υπολόγισε 30+ σημαντικές ημερομηνίες για το παιδί σου

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com