Τάτα;; Είσαι εδώ ; Παρουσιολόγιο τάξης

Τάτα;; Είσαι εδώ ; Παρουσιολόγιο τάξης φτιαγμένο από τα παιδιά  με αφορμή το εξαιρετικό βιβλίο της Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Ίκαρος.

Την περίοδο της προσαρμογής και της ενδυνάμωσης των σχέσεων των μαθητών της τάξης, ασχοληθήκαμε με το βιβλίο «Τάτα;;»  

Τάτα, πού είσαι; Έλα να παίξουμε!
Θα ήθελα να έχω στο σπίτι μου μια παιδική χαρά. Μόνο για μένα και την Τάτα.
Κι έναν κήπο, κι ένα δεντρόσπιτο, μια βιβλιοθήκη… ένα ουράνιο τόξο…

Πόσα πράγματα χρειαζόμαστε για να περάσουμε καλά με τους φίλους μας; πηγή : Εκδόσεις Ίκαρος

Μία ιστορία με λίγα λόγια και εξαιρετική εικονογράφηση βασισμένη στα χαρτόκουτα και στα χαρτόνια (χαρακτηριστική της Ίρις Σαμαρτζή). Ένα βιβλίο που χει πάρει το  Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου το 2021 και βρίσκεται στα  είκοσι καλύτερα παιδικά βιβλία του κόσμου, σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων Hans Christian Andersen 2022!!

Το βιβλίο το λατρέψαμε και το αγαπήσαμε μια και μας έδωσε ιδέες για πολλές δημιουργικές δραστηριότητες ! Στο τέλος της ιστορίας η Τάτα φεύγει και τα παιδιά αναρωτιούνται : «Μα που πήγε η Τάτα;»

Η Τάτα μας επισκέφτηκε και παίξαμε μαζί της στις ελεύθερες δραστηριότητες ! Την ξεναγήσαμε στο αγρόκτημα με τα ζώα, στο κουκλόσπιτο των playmobile , της φτιάξαμε κρεβάτι, μεταφορικό μέσο κλπ !

Τελικά τι θέλει ο φίλος μας ! Χρόνο και διάθεση να τον ακούσουμε, να παίξουμε μαζί του !! Απλά θέλει εμάς!

 

Με αφορμή το παραμύθι τα παιδιά εκτός από το αρχικό του ονόματός τους , εντόπισαν και το τελικό.  Έμαθαν πως στο γραπτό λόγο και στις ζωγραφιές του να δείχνουν ότι  φωνάζουν κάποιον γράφοντας πολλές φορές το τελικό γράμμα του ονόματός του πχ του φίλου τους.

Το βιβλίο  μας έδωσε τη δυνατότητα για λεκτικά παιχνίδια με δισύλλαβες και  ομόηχες λέξεις και παιχνίδια ομοικαταληξίας.

Δημιουργία ποιήματος

Τα παιδιά επέλεξαν λέξεις δισύλλαβες που  αγαπάει η Τάτα και δημιούργησαν τη δική τους ιστορία – ποίημα για την Τάτα !

Πώς φαντάζεται όμως ο καθένας το σπίτι του; Τι θα ήθελε να χει; Θα μπορούσαμε να  συγκατοικήσουμε όλοι μαζί σε μια υπέροχη πολυκατοικία;

Πήραμε κουτιά , περιοδικά, κόλες και αρχίσαμε να στήνουμε την Πολυκατοικία μας  ! Το κάθε παιδί έστησε το δικό του δωμάτιο, σπίτι ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του και τις επιθυμίες του! Πολλά θέλησαν να συγκατοικήσουν με τους φίλους τους. Ζωγράφησαν τους  εαυτούς τους ή τους έφτιαξαν κολλάζ από εικόνες περιοδικών!!

Στήσαμε την πολυκατοικία επηρεασμένοι από την εικονογράφηση της Ίρις και το αποτέλεσμα μοναδικό !!

Ενθουσιαστήκαμε από το αποτέλεσμα και αποφασίσαμε να το κάνουμε το παρουσιολόγιο της τάξης μας !! Βρήκαμε έναν τίτλο:

και κάθε πρωί τα παιδιά βάζουν το όνομά τους στο «σπίτι τους»!! Και τα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου μας ασχολήθηκαν με αμείωτο ενδιαφέρον με το παραμύθι σχεδόν για μία εβδόμαδα και νιώθουν πολύ περήφανα για την δική τους πολυκατοικία που μοιράζονται με τους φίλους τους!!

Μπορεί να καθυστερήσαμε το παρουσιολόγιο αλλά πιστέψτε με άξιζε τον κόπο !!!

Και συνεχίζουμε !

Φύλλα εργασίας για την Τάτα

 

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ