Χαριστική βιβλιοθήκη – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2022

Χαριστική βιβλιοθήκη – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2022. Ανακαλύπτουμε  θησαυρούς που κρύβονται μέσα στις σελίδες των βιβλίων και φτιάχνουμε τη δική μας « Χαριστική βιβλιοθήκη» !

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett.Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

Αφίσα
Η αφίσα και το μήνυμα – 2 Απριλίου 2022

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2022

«Οι ιστορίες είναι φτερά

που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα.

Richard Van Camp (Καναδάς)

Το διάβασμα είναι ελευθερία…..είναι ανάσα.

Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.

Σου επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.

Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.

Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.

Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν.

Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ!»

(Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου), πηγή : http://cybby.org

Διαβάζουμε

Με αφορμή το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου ασχοληθήκαμε με το αγαπημένο βιβλίου «Χαριστική βιβλιοθήκη» των Παπαθεοδούλου Αντώνη και  Χατζηπλή Δικαίου , εκδ. Πατάκη.

Χαριστική βιβλιοθήκη
Χαριστική βιβλιοθήκη, εκδ. Πατάκη

«Ο Σοφοκλής διαλέγει ένα βιβλίο από τα δανειστική βιβλιοθήκη.
Μόλις το ανοίγει, ξεπετάγονται από μέσα αρκούδοι, ακροβάτες, ιππότες, συναισθήματα, ταξίδια, γνώσεις, φαντασία, παιχνίδια… Έρχεται όμως η ώρα να το επιστρέφει. Δεν μπορεί να κρατήσει ούτε καν την αγαπημένη του σελίδα. Πρέπει να το επιστρέψει ΟΛΟ!
Ή μήπως όχι;» (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Βιβλίο

Τι είναι το βιβλίο; Τι μας προσφέρει; Τι συνασθήματα μας προκαλεί; Που βρίσκουμε τα βιβλία; Ποιοι τα δημιουργούν; Ποια είναι τα αγαπημένα μας βιβλία;

Τα παιδιά έφεραν τα αγαπημένα τους βιβλία, μας τα παρουσίασαν, τα διαβάσαμε.  Ανακαλύψαμε ήρωες, ταξιδέψαμε, ονειρευτήκαμε, χαρήκαμε, λυπηθήκαμε, ενθουσιαστήκαμε….

Παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας βιβλία που φέραμε από το σπίτι μας !

Τόσες πληροφορίες τόσες γνώσεις …

Χαριστική βιβλιοθήκη

Έχετε ακούσει για την χαριστική βιβλιοθήκη;  Χαρίζουν εκεί βιβλία;  Διαβάσαμε την ιστορία του Σοφοκλή.  Συζητήσαμε για την δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης μας, της τάξης μας. Είδαμε διαφορές δανειστικές βιβλιοθήκες στο διαδίκτυο.

Ποια είναι η διαφορά των ρημάτων «δανείζω» και «χαρίζω»; Πόσα μας χαρίζει ένα βιβλίο;  Συναισθήματα, γνώσεις, φαντασία, νέες λέξεις.

Τα βιβλία που φέραμε από το σπίτι μας τις μας χάρισαν; Το κάθε παιδί ζωγράφισε ότι του χάρισε το βιβλίο του, ήρωα, συναίσθημα κλπ

Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τη δική μας χαριστική βιβλιοθήκη;

Βρήκαμε κούτα, την βάψαμε και την διακοσμήσαμε όπως την βιβλιοθήκη του εξώφυλλου! Αν αναρωτιέστε ποιοι  θα κατοικούν μέσα, η απάντηση είναι όλα αυτά που μας χάρισαν τα βιβλία.

Τα πλαστικοποιήσαμε και τα χωρίσαμε σε ομάδες με τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Τοποθετήθηκαν στα «δωμάτια τους,  οι ήρωες, τα ζώα, ο καιρός, τα τοπία, τα αντικείμενα.

Η Χαριστική μας βιβλιοθήκη, μπήκε στο χώρο της βιβλιοθήκης μας. Κάθε φορά ανοίγει τις  πόρτες της και τα παιδιά  επιλέγοντας δημιουργούν πλέον τις δικές τους ιστορίες.

Οι ήρωες, τα μέρη, τα αντικείμενα, τα συναισθήματα πλέκονται και ξεπηδούν καινούργιες φανταστικές ιστορίες.

Άλλες φορές τις διηγούμαστε, άλλες φορές τις ηχογραφούμε και άλλες φορές τις ζωγραφίζουμε  !

Φέτος στην θέση της δράσης «Κάθε φορά ..και μια ιστορία», μπήκε η « Χαριστική μας βιβλιοθήκη», η οποία υποσχεθήκαμε ότι θα ανανεώνεται, θα αποκτά καινούργιους κατοίκους κάθε φορά που θα διαβάζουμε ένα παραμύθι!

Καλά παραμυθένια ταξίδια !!

Και συνεχίζουμε !

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ