Πολυτεχνείο, Ακριθάκης και Δημοκρατία

Μαθαίνουμε για το Πολυτεχνείο μέσα από  πίνακες του γνωστού ζωγράφου Ακριθάκη και δημιουργούμε τη βαλίτσα της Δημοκρατίας που ταξιδεύει στα σπίτια των μαθητών.

Λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στην είσοδο του  νηπιαγωγείου μας βρέθηκε μία περίεργη βαλίτσα!

Η Βαλίτσα του Ακριθάκη
Η Βαλίτσα του Ακριθάκη

Τι μυστικά να κρύβει άραγε αυτή η βαλίτσα και ποιος μας την έστειλε? Παρατηρήσαμε προσεκτικά τα στοιχεία του πίνακα που είχε απέξω και αναρωτηθήκαμε τι θα μπορούσαν να σήμαιναν!

Παρατηρούμε τη βαλίτσα
Παρατηρούμε τη βαλίτσα

Ανοίξαμε τη βαλίτσα ελπίζοντας να μας λυθούν οι απορίες μας ! Μέσα στην βαλίτσα υπήρχαν τρεις πίνακες. Τους βγάλαμε και αρχίσαμε να τους παρατηρούμε χρησιμοποιώντας τις ρουτίνες της σκέψης ” Βλέπω, Σκέφτομαι, Αναρωτιέμαι” ελπίζοντας να λυθεί το μυστήριο!


Ρουτίνες σκέψης
Ρουτίνες σκέψης

Ένας πίνακας από τους τρεις μας κίνησε το ενδιαφέρον και φανταστήκαμε τι θα μπορούσε να συνέβαινε πριν και τι συνέβει μετά …

Το Πριν και το Μετά
Το Πριν και το Μετά

Μα ποιος ζωγράφισε αυτούς του πίνακες;  Τους παρατηρήσαμε προσεχτικά και διαβάσαμε την υπογραφή του καλλιτέχνη: Ακριθάκης.

Ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε σχετικά βίντεο για τη ζωγραφική του και την τεχνοτροπία του ..”το τσίκι τσίκι ” όπως την ονόμασε!  Διαβάσαμε για τη ζωή του και την μεγάλη του αδυναμία, την κόρη του, τη Χλόη , στην οποία είχε αφιερώσει και πολλούς από τους πίνακές του.

Παρατηρήσαμε και άλλους πίνακες που είχε αφιερώσει στην κόρη του και τους διαβάσαμε σαν μικρές ιστορίες  ! Εντοπίσαμε τα αγαπημένα του στοιχεία, τη βαλίτσα, τα σχήματα τις καρδιές τα καράβια, τα τόξα κλπ.

Ακριθάκης και Πίνακες
Ακριθάκης και Πίνακες

Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε και μεις μία ιστορία με πίνακες τους. Χρησιμοποιήσαμε τους τρεις που είχε μέσα η βαλίτσα και επιλέξαμε και μερικούς ακόμα ! Προσπαθήσαμε να τους βάλουμε σε μια σειρά, πειραματιστήκαμε αρκετά.  Δημιουργήσαμε  διάφορες ιστορίες αλλά καταλήξαμε σε μία.

Δημιουργούμε ιστορία με τους πίνακες
Δημιουργούμε ιστορία με τους πίνακες

 

Έχει αυτή η ιστορία κοινά στοιχεία με τα γεγονότα που συνέβησαν χρόνια πρίν ?  Εσείς τι λέτε;  Ανατρέξαμε στις πηγές και αντιστοιχίσαμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου με την ιστορία μας !

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Φτιάξαμε μια ιστοριογραμμή για να κατανοήσουμε πότε συνέβησαν τα γεγονότα, είδαμε σχετικά βίντεο και ακούσαμε ηχητικά γεγονότα!

Ιστοριογραμμή
Ιστοριογραμμή

Διαβάσαμε το βιβλίο της κ. Αρμενιάκου “Η κυρά Δημοκρατία” και ομαδοποιήσαμε τους πίνακες του Ακριθάκη !

Δημοκρατία - Διδακτορία
Δημοκρατία – Διδακτορία

Συζητήσαμε για τη δύναμη των πολλών και το αποτέλεσμα που κατάφεραν οι φοιτητές ! Πως η δράση των Φοιτητών διαδόθηκε παντού και άρχισαν οι κοινητοποιήσεις παντού σε όλο τον κόσμο !! Το κύμα μεγάλωσε , φούντωσε και έδιωξε τη Διδακτορία !!
Παρατηρήσαμε ένα χάρτη που εφτιάξα με τις κινητοποιήσεις που έγιναν στην υφήλιο με αφορμή τη Χούντα της Ελλάδος και τον αγώνα των φοιτητών και των Ελλήνων να την εκδιώξουν !

«Όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί »

https://padlet.com/evamariavenitouraki/73-ti019gczs9unsdqp

 

Για τι αγωνίστηκαν οι φοιτητές? Για τη Δημοκρατία , για τα δικαιώματά τους? Είδαμε ένα καταπληκτικό animation και διαβάσαμε το βιβλίο «Που κρύβονται τα Δικαιώματα;» Μιλήσαμε για τα Δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας , για το σύνταγμα της Ελλάδος , για την βουλή !

Που κρύβονται τα Δικαιώματα ;
Που κρύβονται τα Δικαιώματα ;

Στην τάξη μας που κρύβεται η Δημοκρατία? Γίναμε φωτορεπόρτερ και ξεκινήσαμε να φωτογραφίζουμε τη Δημοκρατία !

Είναι οι κανόνες, τα καθήκοντα, η ψηφοφορία που κάνουμε για διάφορους λόγους, η κλήρωση, το τραγούδι , το παιχνίδι , οι φίλοι ( κορίτσια και αγόρια), τα βιβλία ( η μόρφωση) , αλλά και τα μεγάλα παράθυρα , τα μικρά τραπέζια και καρεκλάκια , τα μικρά διαμορφωμένα μπάνια, η μεγάλη μας αυλή, η μπάρα των ΑΜΕΑ για πρόσβαση σε όλους , ο υπολογιστής για πρόσβαση στην πληροφορία κλπ

Φωτογραφίζοντας τη Δημοκρατία στην τάξη μας
Φωτογραφίζοντας τη Δημοκρατία στην τάξη μας

Όλα αυτά καταγράφηκαν σε μια μεγάλη αφίσα στην τάξη μας για τη Δημοκρατία!

Αφίσα για τη Δημοκρατία στο Νηπιαγωγείο μας
Αφίσα για τη Δημοκρατία στο Νηπιαγωγείο μας

Ζωγραφίσαμε τι είναι η Δημοκρατία για εμάς και συζητήσαμε τι έχουμε καταφέρει στο σχολείο μας με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων ! Αναφερθηκαμε στη δημιουργία της αυλής μας , που ξεκίνησε από τα ίδια τα παιδιά καταγράφοντας τις ανάγκες τους και τις ιδέες τους, συνεχίστηκε με τη βοήθεια των γονέων , του Δήμου και χορηγιών! Πόσο σημαντική η συνεργασία τελικά !

Δημοκρατία είναι ...
Δημοκρατία είναι …

Στο τέλος δημιουργήσαμε μαζί με τα παιδιά τη Βαλίτσα της Δημοκρατίας επηρρεασμένοι από τις βαλίτσες του Ακριθάκη! Αρχικά κάναμε την τεχνική «Τσίκι τσίκι» σε άσπρο χαρτί και στη συνέχεια κόψαμε και βάψαμε σχήματα και σύμβολα που χρησιμοποιεί ο Ακριθάκης στα έργα του! Διαλέξαμε το βέλος την καρδιά και το καράβι !

Η βαλίτσα της Δημοκρατίας που δημιουργήσαμε με αφορμή τις βαλίτσες του Ακριθάκη
Η βαλίτσα της Δημοκρατίας που δημιουργήσαμε με αφορμή τις βαλίτσες του Ακριθάκη

Ζωγραφίζοντας "τσικι τσικι "

Μέσα σε αυτήν τοποθετήσαμε τις απόψεις των παιδιών για τη Δημοκρατία, τους πίνακες του Ακριθάκη  που επεξεργαστήκαμε, το βιβλίο της κυρά Δημοκρατίας, ένα στικάκι με το βίντεο animation για τη Δημοκρατία και  τραγούδια, χαρτιά και  μαρκαδόρους για να ζωγραφίσουν οι γονείς τι σημαίνει για αυτούς Δημοκρατία καθώς η βαλίτσα θα ταξιδέψει στα σπίτια τους !

Μακάρι να αποτελέσει μια αφορμή συζήτησης και αναστοχασμού στο οικογενειακό τραπέζι για το τι σημαίνει Δημοκρατία στο σπίτι μας , στο σχολείο μας, στην εργασία μας, στη ζωή μας !!!

Περιεχόμενα βαλίτσας
Περιεχόμενα βαλίτσας

Φτιάξαμε ρολό την αφίσα της Δημοκρατίας στο σχολείο μας και μαζί με τη βαλίτσα ετοιμαστήκαμε για το δικό μας ταξίδι ! Άραγε για τους γονείς μας, τι είναι η Δημοκρατία ?  Περιμένουμε να δούμε…

Έτοιμη η Βαλίτσα της Δημοκρατίας για το ταξίδι της !
Έτοιμη η Βαλίτσα της Δημοκρατίας για το ταξίδι της !

Σας αποχαιρετούμε με ένα αγαπημένο μας τραγούδι για δυο παιδιά ερωτευμένα..δυο παιδιά του Χαμού! Ορέστη απ’ το Βόλο Μαρία απ’ τη Σπάρτη.

Προσκύνημα – Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

https://youtu.be/ZFYhKKQnZxk?feature=shared

 

 

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ