Μαζί και διαφορετικοί..κάνουμε μικρά θαύματα !

Μαζί και Διαφορετικοί. Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί και ο καθένας από εμάς μοναδικός.  Όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας όμως μπορούμε μαζί να κάνουμε μικρά θαύματα.  Όπως το γάλα με το κακάο ή το βούτυρο με το μέλι που μαζί  είναι μμμ πιο νόστιμα ! Συνεχίζοντας το πρόγραμμα της unicef  «Σχολεία υπερασπιστές των παιδιών» διαβάσαμε το παραμύθι «Καλημέρα φίλε», της Φυλλιώς Νικολούδη, εκδ. Δίπτυχο.
«Σκεφτήκατε ποτέ, πόσο καλύτερα θα νιώθαμε αν λέγαμε μια καλημέρα στο γείτονά μας, στον οποίο δε μιλάμε, επειδή πιστεύουμε, ότι είναι διαφορετικός από εμάς ; Μια απλή φράση, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά : Καλημέρα, φίλε!». Πολλές φορές δεν μπορούμε να φανταστούμε  πόσα πράγματα διαφορετικά κάνουν μικρά θαύματα.
Σε κάποιο σημείο του βιβλίου  υπάρχει ένας χαρακτηριστικός διάλογος που είχε το γάλα με το κακάο :  –  «Δεν μπορούσα να φανταστώ πως εγώ, το κάτασπρο θα έκανα κάποια μέρα παρέα με το κακάο. – «Και πόσο ωραία είναι, και πόσο νόστιμα ! Κυρία το γάλα με το κακάο είναι πιο ωραίο».. συμπλήρωσαν τα παιδιά ! Το παραμύθι τους άρεσε πολύ και το ζωγραφίσαμε  σε ένα φύλλο εργασίας που δανείστηκα από την εξαιρετική ανάρτηση που είχε κάνει η Αριάδνη Ευαγγελοπούλου στο blog της : Το Νηπιαγωγείο μ’ αρέσει πιο πολύ (μπορείτε να δείτε και την δραματοποίηση της ιστορίας  που έκαναν τα παιδιά).

Μαζί και διαφορετικοί..

Αρχίσαμε λοιπόν να συζητάμε για διαφορετικά πράγματα που αν τα ενώσουμε κάνουνε… « νοστιμιές» !!  Για να τους βοηθήσω διαβάσαμε και το βιβλίο  «Ιστορία μέσα σε μια σαλάτα» του Σακελαρρίδη, εκδ. Ελληνικά γράμματα. Στο βιβλίο συναντήθηκαν δυο σταγόνες λάδι και δυο σταγόνες ξύδι και κάνοντας ένα ταξίδι σε μια σαλάτα, στο τέλος ενώθηκαν και έγιναν λαδόξιδο..

Μαζί και διαφορετικοί
Τα δύο βιβλία που διαβάσαμε ..
Μαζί και διαφορετικοί
Ζωγραφίσαμε το παραμύθι «Καλημέρα φίλε»
 Οι ιδέες πολλές : το νερό με το αλάτι, μας κάνει το αλατόνερο. – «Το αλατόνερο το  βάζει, κυρία, η μαμά μου στην μύτη», το νερό με την ζάχαρη, που μας κάνει το ζαχαρόνερο και όταν το βράσουμε γίνεται σιρόπι ! Με λάδι και λεμόνι φτιάχνουμε το λαδολέμονο που βάζουμε στο ψάρι .. Το αλατοπίπερο, το νερό με το αλεύρι  γίνεται ζύμη  δηλαδή ψωμί και το βούτυρο με το μέλι είναι πιο νόστιμο πάνω στο ψωμάκι !!

Και πόσες σύνθετες λέξεις : Αλατόνερο , ζαχαρόνερο, λαδόξυδο, λαδολέμονο.

Μαζέψαμε λοιπόν ότι υλικά βρήκαμε στην κουζίνα μας και αρχίσαμε τις «ενώσεις». Το καλύτερο δίδυμο βέβαια ήταν πιο άλλο; Το βούτυρο με το μέλι που τα απλώσαμε σε φρέσκο ψωμάκι και μμμμ τα γευτήκαμε..

Μαζί και διαφορετικοί
Λάδι και λεμόνι ..λαδολέμονο
Μαζί και διαφορετικοί
Ξύδι και λάδι ..λαδόξυδο
Μαζί και διαφορετικοί
Νερό και ζάχαρη..ζαχαρόνερο
Μαζί και διαφορετικοί
Αλάτι και νερό ..αλατόνερο
Μαζί και διαφορετικοί
Αλεύρι και νερό ..ζυμαράκι δηλαδή ψωμί και βούτυρο με μέλι στο ψωμί
Είχα φτιάξει και κάρτες με εικόνες των αντικειμένων και τα παιδιά έπρεπε να βρουν το ζευγάρι και το αποτέλεσμα. Στο τέλος τα ζωγράφισαν σε ένα φύλλο εργασίας.
Μαζί και διαφορετικοί
Οι κάρτες με τις εικόνες για ζευγάρια..
Μαζί και διαφορετικοί
Ζωγράφισαν τα διαφορετικά πράγματα που κάνουν μικρά θαύματα..
Το πήγαμε όμως και λίγο παραπέρα.. Ρώτησα αν συναντηθεί το χαρτί με τους μαρκαδόρους τι γίνεται ; – Μια ζωγραφιά!! απάντησαν όλα μαζί. Για να δοκιμάσουμε λοιπόν και όλοι φτιάξαμε την καλύτερη ζωγραφιά..

Αν συναντηθεί ένα κομμάτι χαρτί με ένα ψαλίδι, τι γίνεται ; – «Μικρά κομματάκια» απάντησαν. Ναι αλλά και μια ωραία εικόνα ..μια καρδιά ας πούμε !

Μαζί και διαφορετικοί
Οι μαρκαδόροι στο χαρτί..
Μαζί και διαφορετικοί
..και το ψαλίδι στο χαρτί ..δημιουργεί μια καρδιά !
 Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, να μας αρέσουν διαφορετικά πράγματα, να είμαστε ικανοί σε μερικά πράγματα και σε άλλα όχι,  αλλά όταν είμαστε μαζί και συνεργαζόμαστε κάνουμε μικρά καθημερινά θαύματα!!

 Download :

Μπορείτε να κατεβάσετε τις κάρτες με τα διαφορετικά αντικείμενα

και το φύλλο εργασίας .

Και το ταξίδι μας συνεχίζεται..

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ