ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ. Μουσική, οι νότες στην γραμμή

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ – Οι νότες στην γραμμή. Παιχνίδια και δραστηριότητες ( μουσικές γλωσσικές , μαθηματικές) για να γνωρίσουμε τις μουσικές νότες, την θέση τους στο πεντάγραμμο, και την αξία τους.

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ –  Παιχνίδια

Αυτές τις μέρες που ασχολούμαστε με το πρόγραμμα μας για την «Μουσική Πινακοθήκη» ήρθε στο νηπιαγωγείο μας ένας μπαμπάς μουσικός για να μας φέρει σε επαφή με τις μουσικές νότες και το πεντάγραμμο. Ο κύριος Θοδωρής Σαμπιοτάκης έφερε μαζί του και ένα αρμόνιο. Τα δύο τμήματα συναντήθηκαν σε μία αίθουσα και το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε !
Ο κύριος Θοδωρής μας είπε ότι το αρμόνιο είναι το μόνο μουσικό όργανο που παίζει όλα τα υπόλοιπα και για να μας το αποδείξει μας έπαιξε ότι μουσικό όργανο του ζητήσαμε ! Ενθουσιαστήκαμε !

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Επίσκεψη μουσικού στην τάξη μας
 Μας εξήγησε πως γράφετε η μουσική, μας έπαιξε τις νότες και πολλά τραγούδια, μας έδειξε ένα βιβλίο μουσικής και παίξαμε μαζί του ένα παιχνίδι με επιδαπέδιο πεντάγραμμο.
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Παρτιτούρα μουσικής
 Αφού λοιπόν φτιάξαμε το κλειδί του Σολ με σκοινί πήραμε πιατάκια πλαστικά που ήταν γραμμένες οι νότες στο καθένα και προσπαθήσαμε να τοποθετηθούμε στην σωστή θέση του πεντάγραμμου. Κάθε φορά έπαιζε ο κύριο Θοδωρής μία νότα και εμείς μαντεύαμε ποια ήταν και την δείχνανε. Άλλη πάλι φορά μας έπαιζε ένα τραγούδι και οι νότες χορεύοντας στον ρυθμό έφευγαν από την θέση τους. Μόλις το τραγούδι σταμάταγε οι νότε έπρεπε να γυρίσουν στην σωστή τους θέση !
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Το κλειδί του Σολ με σκοινί
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Οι νότες στην σειρά στο επιδαπέδιο πεντάγραμμο
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Οι νότες χορεύουν και μπαίνουν ξανά στην θέση τους στο πεντάγραμμο !
 Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Θοδωρή και ανυπομονούμε για την επόμενη μουσική μας συνάντηση !Στη συνέχεια  ασχοληθήκαμε με δύο εκλεκτά μουσικά βιβλία : Το «Ντορεμιφασολλασι» , της Σοφίας Μαντουβάλου και το την «Μουσικοπολιτεία της κυρίας Σολεδάρ», της Θεώνης Μπετούλη.
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Τα δύο βιβλία μουσικής που χρησιμοποιήσαμε

 Δημιουργήσαμε το σπίτι της Μουσικής με το Πεντάγραμμο άλλα και τις εφτά νότες. Φτιάξαμε μία μεγάλη σκάλα και κάνοντας και τα μαθηματικά μας  τοποθετήσαμε τις νότες στην σειρά. Στη συνέχεια αυτό το μεταφέραμε σε φύλλο εργασίας που έκαναν τα παιδιά.

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Το σπιτάκι της μουσικής
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Οι νότες έγιναν κούκλες
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Ανεβαίνοντας την σκάλα …
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Οι νότες στην σκάλα από σκοινί
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Κάνοντας το φύλλο εργασίας …
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
… τοποθετήσαμε τις νότες στην σκάλα

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ

 Η επόμενη γλωσσική δραστηριότητα  μας άρεσε πολύ. Βρήκαμε  λέξεις που άρχιζαν  από την κάθε νότα και αυτές  τις συνθέσαμε σε μικρά κειμενάκια παρουσίασης της κάθε νότας. Έπειτα η κάθε νότα ζωγραφίστηκε και μπήκε σε ένα κολάζ μαζί με τις υπόλοιπες εφτά για να συστηθούν. Τέλος η Ομαδική μας εργασία διακόσμησε την είσοδο του Νηπιαγωγείου μας !
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Βρήκαμε λέξεις από κάθε νότα και φτιάξαμε μικρά κειμενάκια

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Σε ένα μεγάλο κολάζ οι νότες μας συστήνονται !

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Οι νότες της μουσικής συστήνονται !

 Στη συνέχεια τα παιδιά έμαθαν να «γράφουν» την δική τους μουσική και να την παίζουν στο ξυλόφωνο. Ζωγράφιζαν την κάθε νότα στην θέση της στο πεντάγραμμο όσες φορές ήθελαν με το αντίστοιχο χρώμα της και μετά αφού τελείωναν την παρτιτούρα τους την έπαιζαν στο ξυλόφωνο !

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Γράφουμε τις δικές μας παρτιτούρες χρησιμοποιώντας τα χρώματα του ξυλόφωνου και τις νότες
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Παίζουμε στο ξυλόφωνο την μουσική που «γράψαμε»
 Δραστηριότητα που αγαπήθηκε πολύ και παίζεται στις ελεύθερες δραστηριότητες στην γωνιά της μουσικής !
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
..Και στις ελεύθερες δραστηριότητες «γράφουμε μουσική»
 Βέβαια δεν ξεχάσαμε να κάνουμε και εμείς την εξαιρετική γλωσσική δραστηριότητα της Αριάδνης που την εντάξαμε στην γωνιά της γραφής και έγινε από τα παιδιά την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων !
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Στην γωνιά της γραφής συμπληρώνουμε φύλλο εργασίας με τις νότες και σχετικές λέξεις !

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ

Στο τέλος μιλήσαμε για τις φορεσιές που έχουν οι νότες. Ζητήθηκε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν όσες ήξεραν και τις κολλήσαμε  σε ένα μπαούλο που ζωγραφίσαμε ! Στη συνέχεια είδαμε πως ακούγετε η κάθε νότα όταν φοράει την κάθε φορεσιά !

ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Το μπαούλο με τις φορεσιές των νότων
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Οι ρυθμικές αξίες και οι νότες
 Μιλήσαμε λοιπόν για τις αξίες και παίξαμε το παιχνίδι με τα τρενάκια. Το κάθε τρενάκι ήταν μία ρυθμική αξία. Ο Σταθμάρχης μοίρασε τα εισιτήρια στους επιβάτες που επιβιβάστηκαν στο τρένο τους και το ταξίδι τους ξεκίνησε !
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Τα τρένα με τις ρυθμικές αξίες
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Ο σταθμάρχης μοιράζει τα εισιτήρια και οι επιβάτες επιβιβάζονται στο τρένο τους
ΝΤΟΡΕΜΙΦΑΣΟΛΛΑΣΙ
Τα τρένα ξεκινούν και προχωρούν ανάλογα με τον ρυθμό τους !
 Τσαφ, τσουφ ..και το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται !!

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ