Μαγνήτες και μαγνητισμός – Young Scientists

Μαγνήτες και μαγνητισμός. Συνεχίζοντας το πρόγραμμά μας «Young Scientists» μάθαμε για τους μαγνήτες και την δύναμή τους, τους μαγνητικούς πόλους, πως κατασκευάζονται, πειραματιστήκαμε, καταγράψαμε και παίξαμε πολλά παιχνίδια !

Μαγνήτες και μαγνητισμός

«Μαγνήτης ονομάζεται κατά τη Φυσική οποιοδήποτε τεμάχιο υλικού ή σώμα, συνήθως μεταλλικό, που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο στον περιβάλλοντα χώρο. Στην πράξη, το μαγνητικό πεδίο εντοπίζεται από την αλληλεπίδραση του μαγνήτη με άλλα σώματα, όπως τη δυνατότητα να έλκει μικρά τεμάχια σιδήρου ή να προσανατολίζεται παράλληλα με τις δυναμικές γραμμές του γήινου μαγνητικού πεδίου. 

Γενικά από την αρχαιότητα είχε παρατηρηθεί ότι το ορυκτό μαγνητίτης έχει την ιδιότητα αυτή: να έλκει μικρά τεμάχια σιδήρου. Το ορυκτό αυτό εντοπίζονταν σε μεγάλες ποσότητες στην αρχαία Μαγνησία στη Μικρά Ασία, απ΄ όπου και οι όροι «μαγνήτης» – «μαγνητισμός».

Εκτός όμως από τον σίδηρο και το κοβάλτιο, το νικέλιο και τα κράματα ή οξείδια αυτών έλκονται από τους μαγνήτες, και έτσι γίνονται και αυτά μαγνητικά σώματα.

Οι μαγνήτες διακρίνονται σε φυσικούς και τεχνητούς καθώς και οι τεχνητοί επιμέρους σε μόνιμους και πρόσκαιρους ή παροδικούς. Οι μεν φυσικοί μαγνήτες αποτελούν τεμάχια του ορυκτού μαγνητίτη, των οποίων οι ιδιότητες ήταν γνωστές στους αρχαίους Έλληνες, ενώ αντίθετα οι τεχνητοί μαγνήτες είναι, επί του συνηθέστερου, χαλύβδινοι μαγνήτες που αποκτούν μαγνητικές ιδιότητες μετά από εξωτερική επίδραση. Στους τεχνητούς μαγνήτες περιλαμβάνονται και τα μαγνητικά κράματα. Οι τεχνητοί μαγνήτες κατασκευάζονται σε διάφορα σχήματα των οποίων συνηθέστερα είναι η μαγνητική βελόνα, η πρισματική ή κυλινδρική ράβδος, πετάλου αλόγου κ.λπ. που λαμβάνουν ονομασίες κατά τον εκάστοτε τύπο της μορφής τους.» πηγή : Βικιπαίδεια

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους μαγνήτες : Τα παιδιά ήδη γνώριζαν ότι οι μαγνήτες «τραβούν πράγματα» και μάλιστα ανέφεραν τους μαγνήτες που είχαν στο ψυγείο τους και τα παιχνίδια με μαγνητικούς πίνακες και γράμματα… Ναι αλλά όλα τα αντικείμενα έλκονται από τους μαγνήτες ;
Παίρνοντας λοιπόν μαγνήτες στα χέρια, άρχισαν να ψάχνουν και να ανακαλύπτουν τι υπήρχε μέσα στην τάξη το οποίο οι μαγνήτες «τραβούσαν» (όπως έλεγαν)..

Μαγνήτες και μαγνητισμός
Ανακαλύπτουμε ποια αντικείμενα έλκουν οι μαγνήτες..
 Ο ενθουσιασμός μεγάλος! Ερωτήματα και απορίες δημιουργούνταν που άμεσα έβρισκαν την απάντησή τους !Τραβάει το χαρτί ; Μέσα από την μπλούζα μου τραβάει ο μαγνήτης ; Μέσα από το νερό ;  Πόσα πράγματα μπορεί να έλξει ; Και άλλα τόσα !
Μαγνήτες και μαγνητισμός
Άραγε έλκουν και μέσα από το ύφασμα ;
Μαγνήτες και μαγνητισμός
Πόσο δυνατός μπορεί να είναι ο μαγνήτης ;

Μαγνήτες και μαγνητισμός

Μαγνήτες και μαγνητισμός
Από τα μουσικά όργανα μας τι έλκει ένας μαγνήτης ;
Μαγνήτες και μαγνητισμός
Μα και τα σύρματα πίπας μέσα από το κουτί !
Μαγνητισμός
Ουαου και τα κλειδιά !
 Οι παρατηρήσεις μας καταγράφτηκαν σε έναν πίνακα αναφοράς και σε φύλλα εργασίας που μοιραστήκαμε με τα μέλη του προγράμματος. Επίσης παρατηρήσαμε την μορφή τους (ραβδόμορφοι, πεταλοειδή, κυκλικοί)  και πόσο «δυνατοί» ήταν !
Μαγνητισμός
Μα γιατί το μπαλόνι δεν το έλκει ;
Μαγνήτες και μαγνητισμός
Καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας ….
Μαγνητισμός
..και τα σχήματα των μαγνητών!
Μαγνήτες και μαγνητισμός
Ποια αντικείμενα έλκουν και ποια όχι οι μαγνήτες

Μαγνήτες και μαγνητισμός

Είδαμε το παρακάτω βίντεο και μάθαμε για τους δύο πόλους που έχουν. Τον βόρειο και τον νότιο μαγνητικό πόλο. Βόρειος μαγνητικός πόλος είναι εκείνος που στρέφεται κάθε φορά προς τον βόρειο γεωγραφικό πόλο της Γης (σημειώνεται με το σύμβολο Ν, από την λέξης Nord) και νότιος μαγνητικός πόλο είναι εκείνος που στρέφεται προς το νότιο γεωγραφικό πόλο της Γης, (σημειώνεται με το σύμβολο S από την λέξη Sud).

Προσπαθήσαμε να ενώσουμε ομώνυμους πόλους αλλά δεν τα καταφέραμε,  μια και οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται και οι ετερώνυμοι πόλοι έλκονται. Αυτή την διαπίστωση την αποδώσαμε και κινητικά με ένα  παιχνίδι  με στεφάνια που παίξαμε.
Μαγνήτες και μαγνητισμός
Οι όμοιοι πόλοι απωθούνται .. όσο και να προσπαθούμε δεν μπορούμε να τους κολλήσουμε !
Μαγνήτες και μαγνητισμός
Δραματοποίηση με τους μαγνητικούς πόλους !
 Χρησιμοποιώντας τους μαγνήτες ψαρέψαμε, ζωγραφίσαμε, οδηγήσαμε βαρκούλες από φελλό και τόσα άλλα !
Μαγνητισμός
Η βαρκούλα από φελλό την μετακινούμε με ένα μαγνήτη ..
Μαγνητισμός
Προσπαθούμε να βγάλουμε ένα καρφί μέσα από ένα ποτήρι με την βοήθεια ενός μαγνήτη ..
Μαγνητισμός και ψάρεμα
Ψαρεύουμε με μαγνήτες ..
Μαγνητισμός
Ζωγραφίζουμε με μαγνήτες ..

Μερικά από αυτά τα καταγράψαμε σε βίντεο για να τα δείξουμε στους φίλους του προγράμματός μας !

Το βίντεό μας προστέθηκε στο συνεργατικό βίντεο που δημιουργήθηκε για τον μαγνητισμό :
Ο μαγνητισμός 

 Πως όμως γίνονται οι τεχνητοί μαγνήτες; Είδαμε ένα ενδιαφέρον βίντεο για την κατασκευή τους !

Και τον μεγαλύτερο μαγνήτη στον κόσμο !

Παίξαμε on line παιχνίδια (πατήστε στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο παιχνίδι του BBC.)

Μαγνήτες και μαγνητισμός
Παίζουμε online ..

Μία άλλη συνεργατική δράση για τον μαγνητισμό ήταν η δημιουργία συνεργατικής ιστορίας με τίτλο : «Ο θησαυρός της μάνας»,  η οποία γραφόταν στην πλατφόρμα του titanpad και εικονογραφήθηκε από τα μέλη.

Στη συνέχεια η ιστορία αποτέλεσε ένα βίντεο και ένα online (e-book) βιβλίο στην ιστοσελίδα : storyjumper.com

Βίντεο ιστορίας για τον μαγνητισμό : Ο θησαυρός της μάνας

Book titled 'eTwinning 2015-2016Young Scientists 'Read this free book made on StoryJumper

Και συνεχίζουμε …

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ