Το χαλί της Ειρήνης

Το χαλί της Ειρήνης. Ένα από τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας στην σχολική τάξη είναι η διευθέτηση των συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών. Ένας έξυπνος τρόπος  είναι να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου τα παιδιά θα μπορούν χρησιμοποιώντας πάντα τον διάλογο να λύσουν την διαφωνία τους . Αυτό θα μπορούσε να είναι το χαλί ή το τραπέζι της Ειρήνης!
Σε ένα  στρογγυλό κομμάτι τσόχας ζωγραφίζουμε μαζί με τα παιδιά με την τεχνική του στένσιλ  σύμβολα της Ειρήνης όπως περιστέρια. Συζητάμε και αποφασίζουμε ότι αυτό θα το ονομάζουμε «χαλί της Ειρήνης» και  σε κάθε διαφωνία που θα έχουμε με τον φίλο μας θα το χρησιμοποιούμε. Θα το απλώνουμε στην παρεούλα και γύρω από αυτό θα καθόμαστε και θα συζητάμε για το πρόβλημα προσπαθώντας μέσα από τον διάλογο να  βρούμε μία λύση .

Μόλις βρεθεί η λύση θα δίνουμε τα χέρια και κάνοντας το σύμβολο της Ειρήνης με τα δάκτυλά μας θα φωνάζουμε δυνατά ΕΙΡΗΝΗ !! Μετά από αυτό παρουσιάζουμε στην ολομέλεια τη τάξης διάφορες προβληματικές καταστάσεις που προκύπτουν καθημερινά και με παιχνίδια ρόλων προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τον διάλογο για την επίλυση. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία μέχρι τα παιδιά μάθουν να συζητάνε και στην αρχή πρέπει να είμαστε παρόντες. Σιγά σιγά όμως τα παιδιά μαθαίνουν να λύνουν μόνα τους  τις διαφωνίες τους και η συμμετοχή  μας όλο και περιορίζεται ! Αξίζει τον κόπο δοκιμάστε το!!

Το χαλί της Ειρήνης
Με τη μέθοδο του στένσιλ φτιάχνουμε περιστέρια πάνω στην τσόχα .
Το χαλί της Ειρήνης
Με το πινέλο προσθέτουμε τις λεπτομέρειες.
Το χαλί της Ειρήνης
Όταν υπάρχει διαφωνία καθόμαστε γύρω από το χαλί σκεφτόμαστε και συζητάμε για το πρόβλημά που έχει προκύψει.
Το χαλί της Ειρήνης
Μόλις βρεθεί η λύση δίνουμε τα χέρια..
Το χαλί της Ειρήνης
..και κάνοντας με τα δάκτυλά μας το σύμβολο της Ειρήνης φωνάζουμε δυνατά ΕΙΡΗΝΗ!
Τραπέζι της Ειρήνης
Μία άλλη εκδοχή είναι να διακοσμήσουμε ένα στρογγυλό τραπέζι και να γίνει το “τραπέζι της Ειρήνης”. Εδώ έχουμε ζωγραφίσει έναν παλιό σοφρά!

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ