Ο ταχυδρόμος στον κόσμο – Ταχυδρομείο

Ο ταχυδρόμος στον κόσμο. Συνεχίζοντας το πρόγραμμά μας για το ταχυδρομείο ασχοληθήκαμε μα με ποιον άλλο; Με τον ταχυδρόμο. Αποφασίσαμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα .. Ποιος είναι τελικά ο ταχυδρόμος που κάθε μέρα περνά από το σπίτι μας ;

Ο ταχυδρόμος στον κόσμο

Πρώτα από όλα παρατηρήσαμε τον ταχυδρόμο μέσα από πίνακες ζωγραφικής. Προσέξαμε το χρώμα της στολής, το καπέλο και τον σάκο με τα γράμματα.

Σε πολλά παιδιά η στολή θύμισε καπετάνιο ή αστυνόμο χαχαχα

Ο ταχυδρόμος
Πίνακες με Ταχυδρόμους

Είδαμε  φωτογραφία μιας γυναίκας ταχυδρόμου παραδοσιακής, με τη σάκκα της, με την παλιά στολή και με ποδήλατο. Η Γιάννα Γεωργιοπούλου πηγαίνει πόρτα πόρτα στην Κορώνη και μοιράζει την αλληλογραφία , ντυμένη με την παραδοσιακή στολή

«Πάω πόρτα πόρτα. Ο κόσμος με περιμένει και με ρωτούν “τι μας έφερες”» ;

Ο ταχυδρόμος
Ταχυδρόμος παραδοσιακή, με τη σάκκα της, με την παλιά στολή και με ποδήλατο.
 Εντύπωση μας έκανε και το ποδήλατο που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι ταχυδρόμοι. Πλέον δεν χρησιμοποιούνται και γιαυτό η αξία του μεγάλη !
Ο ταχυδρόμος
Το ποδήλατο των ελληνικών ταχυδρομείων

Αλήθεια όμως πως ήταν παλιά οι ταχυδρόμοι; Πως μετέφεραν τα γράμματα; Τους αποκαλούσαν αγροτικούς διανομείς και ήταν πραγματικά ήρωες γιατί μέσα από αντίξοες συνθήκες προσπαθούσαν να κάνουν το καθήκον τους.
Εξαιρετικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα : helppost.gr με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα – photo gallery -«Ταχυδρόμοι κι ταχυδρομείο».

Ο ταχυδρόμος
Ο ταχυδρόμος τα παλιά χρόνια

Στο blog : patrablog.blogspot.gr βρήκαμε μία συνέντευξη από ταχυδρόμο εκείνης της εποχής  :

«Διορίστηκα στις 4 Σεπτεμβρίου του 1951 και υπηρέτησα ως αγροτικός διανομέας μέχρι το 1985. Το ’50 και το ’60 ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Δεν υπήρχε ούτε δρόμος ούτε γεφύρι. Πιανόμουν από τα πλατάνια, για να περάσω από το ποτάμι. Διέσχιζα 75 χιλιόμετρα την ημέρα, πότε με το μουλάρι -εάν είχε καλό καιρό- πότε με τα πόδια. Μες στο καταχείμωνο, που το χιόνι έφτανε στο ένα μέτρο, έπρεπε να περπατήσω μεγάλες αποστάσεις, για να πάω τα γράμματα και τις επιταγές στα νοικοκυριά.
Με περίμεναν σαν τον Μεσσία. Χαρμόσυνες και δυσάρεστες ειδήσεις, όλες συγκεντρωμένες μέσα στο τσαντάκι μου, τις μετέφερα από πόρτα σε πόρτα. Με αγωνία και μάτια βουρκωμένα -πολλές φορές- όλοι περίμεναν ένα γράμμα» αποκαλύπτει ο κύριος Λάμπης

Φτιάξαμε το καπέλο του ταχυδρόμου , την τσάντα του και ντυθήκαμε και μεις. Αποφασίσαμε κάθε Δευτέρα ένα παιδί να είναι ο ταχυδρόμος της τάξης που θα μοιράζει την αλληλογραφία.

Ο ταχυδρόμος
Φτιάξαμε το καπέλο του ταχυδρόμου ….
Ο ταχυδρόμος
..και την τσάντα του !

Φτιάξαμε και δακτυλόκουλες ταχυδρόμους και τραγουδήσαμε το τραγούδι της εβδομάδας του ταχυδρόμου

Ο ταχυδρόμος
Κατασκευάσαμε δακτυλόκουκλες ταχυδρόμους ..
Ο ταχυδρόμος
Παίξαμε και τραγουδήσαμε με τις δακτυλόκουκλές μας
Ο ταχυδρόμος
Θυμηθήκαμε το τραγούδι της εβδομάδας, που ο Ταχυδρόμος έχει τόσα να κάνει..

Από το blog  : taniamanesi-kourou.blogspot.gr  δανειστήκαμε τους πίνακες με τα αινίγματα και παίξαμε.

Ο ταχυδρόμος
Αινίγματα και πίνακες
 Στη συνέχεια αναλύσαμε τον πίνακα του Γκύζη. Φανταστήκαμε τι θα μπορούσε να γράφει το γράμμα που κράταγε η γυναίκα του πίνακα; Από ποιον το έχει λάβει ; Σε ποια εποχή αναφέρεται ο πίνακας κλπ
Ο ταχυδρόμος
Από ποιον έλαβε άραγε γραμμα η γυναίκα του πίνακα ;

Οι σημερινοί ταχυδρόμοι ; Σε τι συνθήκες δουλεύουν ; Υπάρχουν παντού ταχυδρόμοι;
Χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό από την σελίδα : taxydromeio.gr και την σελίδα thinglink.com δημιούργησα έναν παγκόσμιο χάρτη με ταχυδρόμους σε διάφορα  μέρη ανά τον κόσμο. Τον παρατηρήσαμε με τα παιδιά και διαπιστώσαμε ότι το επάγγελμα του ταχυδρόμου πολλές φορές μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο λόγω καιρικών συνθηκών !!

Ο ταχυδρόμος
Ο Παγκόσμιος Χάρτης με τους ταχυδρόμους ανά τον κόσμο
Ο ταχυδρόμος
Ταχυδρόμος στην Καλιφόρνια
Ο ταχυδρόμος
Ταχυδρόμος στην Ιταλία
Ο ταχυδρόμος
Ταχυδρόμος στην Ρωσία

Εδώ είναι ο χάρτης που σχεδίασα. Αν πατήσετε πάνω στα Tag θα εμφανιστεί η εικόνα με τον ταχυδρόμο

Στη συνέχεια οι εικόνες εκτυπώθηκαν και προσπαθήσαμε να βρούμε τις χώρες στην Υδρόγειο σφαίρα και να κολλήσουμε τις αντίστοιχες εικόνες ταχυδρόμων.

Ο ταχυδρόμος
Τοποθετήσαμε τις εικόνες των ταχυδρόμων στην Υδρόγειο σφαίρα
Ο ταχυδρόμος
Ταχυδρόμοι σε όλη την γη

Η γεωγραφία συνεχίστηκε και με έναν άλλο χάρτη, που δημιούργησα που μας δείχνει διάφορα εντυπωσιακά και ιστορικά κτήρια ταχυδρομείου ανά τον κόσμο !! Εντύπωση βέβαια μας έκανε το ταχυδρομείο στον βυθό (!!) και του Αι Βασίλη !!

Το ξέρατε ότι ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ο Γουίλιαμ Φόκνερ, ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, τίμησαν το επάγγελμα του ταχυδρόμου; Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ 

Πολύ τον αγαπήσαμε τον ταχυδρόμο .. Το ταξίδι μας συνεχίζετε !!

Download :

Το πατρόν για το καπέλο του ταχυδρόμου είναι από το makinglearningfun.com

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ