Έννοιες: Πριν (προτού) – μετά (αφότου) – Βήματα για τη ζωή

Η επαγωγική σκέψη και η κατανόηση ότι υπάρχει ακολουθία στα γεγονότα είναι οι στόχοι του 9ου μαθήματος του προγράμματος “Βήματα για τη ζωή ” Σε αυτό το μάθημα μας επισκέφτηκαν οι φίλοι μας η Μελίτσια ( η καμηλοπάρδαλη ) και ο Γκίλμπο ( ο μικρός πίθηκος ) και μας έδειξαν πως χρησιμοποιούνται οι έννοιες του Πριν και του Μετά  (παρακολουθώντας προσεκτικά τον διάλογο που είχαν μεταξύ τους ) . Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας  υλικό του βιβλίου αλλά και υλικό της τάξης ( καρτέλες χρονικής ακολουθίας ) προσπάθησαν τα παιδιά να  βάλουν τις καρτέλες στη σωστή σειρά .

Καρτέλες χρονικής ακολουθίας
Τα παιδιά έβαλαν τις καρτέλες χρονικής ακολουθίας στη σωστή σειρά.
 Ένα παιχνίδι που τους άρεσε πολύ ήταν η “χαλασμένη τηλεόραση ” έμπνευση εκείνης της στιγμής . Ένα παιδί- ηθοποιός έκανε μια κίνηση και εμείς πατώντας το stop του “τηλεκοντρόλ”  “παγώναμε” την εικόνα . Αν θέλαμε να δούμε τι έκανε πριν πατάγαμε το “Πριν” και αν θέλαμε να παρακολουθήσουμε την συνέχεια της κίνησης  πατάγαμε το “Μετά” . Γελάσαμε πολύ..
Η "χαλασμένη" τηλεόραση
Πατάμε τα κουμπιά στο τηλεκοντρόλ και η εικόνα παγώνει . πηγαίνει πίσω -“πριν” και μπροστά – “μετά”.

Αφού παίξαμε αρκετά, χωριστήκαμε σε ζευγάρια με τον τροχό της φιλίας και το κάθε ζευγάρι πήρε μία ιστορία από τέσσερις εικόνες που έπρεπε να τις τοποθετήσει στην σωστή χρονική ακολουθία . Στην συνέχεια κόλλαγε τις εικόνες σε χαρτόνια που είχαν φτιαχτεί έτσι ώστε να μπαίνουν  σε ρολό από χαρτί με τη σωστή σειρά και ανασηκώνοντας το κάθε χαρτόνι να εμφανίζεται η εικόνα της ιστορίας .

Τροχός φιλίας
Χωριστήκαμε σε ζευγάρια με τον τροχό της φιλίας
Ιστορία σε ζευγάρια
Το κάθε ζευγάρι έφτιαχνε την ιστορία του στην σωστή σειρά ..
Ιστορία σε ζευγάρια
..κόλλαγε τις εικόνες ..
Ιστορία σε ζευγάρια
… και έφτιαχνε την ιστορία του.
Ιστορία σε ζευγάρια
Ανεβάζοντας κάθε φορά ένα κομμάτι χαρτιού αποκαλύπτεται η ιστορία!!
Ιστορίες σε χρονική ακολουθία
Οι ιστορίες μας .
 Την επόμενη μέρα στην ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων  αριθμήσαμε τις καρτέλες και γράψαμε μία σύντομη ιστορία . Αυτά τα πρωτότυπα “βιβλία ” συμφωνήσαμε να τα τοποθετήσουμε στην γωνιά της βιβλιοθήκης για να τα διαβάζουμε..
Ιστορίες σε χρονική ακολουθία
Αριθμούμε τις εικόνες και γράφουμε μια σύντομη ιστορία..

Στο τέλος της ημέρας δόθηκε στα παιδιά και ένα φύλλο εργασίας που έπρεπε να κολλήσουν τρεις εικόνες στην σωστή χρονική ακολουθία.

Φύλλο εργασίας -χρονική ακολουθία
Φύλλο εργασίας -χρονική ακολουθία

Download:

  • Το αρχείο με ιστορίες χρονικής αλληλουχίας μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
  • Το φύλο εργασίας μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και εδώ.

 

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ