Σκύλλα και Χάρυβδη. Δύο φοβερά τέρατα της θάλασσας.

Σκύλλα και Χάρυβδη. Δύο μυθικά θαλάσσια πλάσματα που δημιουργήθηκαν από τη φαντασία και τις διηγήσεις των ναυτικών, που πίστευαν ότι τα φοβερά καιρικά φαινόμενα οφείλονταν στην ύπαρξη δυο φρικτών τεράτων. Ας τα γνωρίσουμε και ας παίξουμε μαζί τους !
Τα τελευταία μυθικά θαλάσσια πλάσματα που γνωρίσαμε ήταν η Σκύλλα  και  η Χάρυβδη :

«Η Σκύλλα και η Χάρυβδη ήταν δυο φοβερά τέρατα της θάλασσας. Οι ναυτικοί που κινδύνευαν στα ταξίδια τους από τα απειλητικά κύματα και τις θύελλες, έπλαθαν με τη φαντασία τους μυθικές μορφές, που λυσσομανούσαν και προσπαθούσαν αγριεμένες να τους καταστρέψουν. Έτσι γεννήθηκαν τα δυο τρομακτικά αυτά τέρατα. Οι θαλασσινοί έβαζαν με το νου τους πως δεν επρόκειτο απλώς για δυνατό άνεμο και για θεόρατα κύματα. Πίστευαν ότι κάτι περισσότερο κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά, κάποιο πλάσμα κακό στην ψυχή και τρομερό στην όψη, που γύρευε το χαμό τους· αυτό προκαλούσε όλη τη φοβερή αναταραχή και η κακοκαιρία δεν ήταν τυχαία. Έλεγαν πως η Σκύλλα και η Χάρυβδη βρίσκονταν η μια απέναντι από την άλλη, σε ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα που, σύμφωνα με τον Όμηρο, ονομαζόταν Πλαγκτές Πέτρες. Το πέρασμα αυτό ήταν εντελώς αδύνατο να το διασχίσει κανείς, λόγω της φοβερής κατάστασης που επικρατούσε εκεί από την παρουσία των δυο τεράτων – ούτε πουλί πετούμενο δε γλίτωνε, αν τολμούσε να το περάσει. Εκεί υπήρχαν πολλά απότομα βράχια, πολύ ψηλά και το κύμα έσκαγε πάνω τους με φοβερό θόρυβο. Το στενό αυτό το τοποθετούσαν σε διάφορα σημεία. Άλλοι έλεγαν πως ήταν ο Βόσπορος, άλλοι στο ακρωτήριο Ταίναρο κι άλλοι κοντά στα Κανάρια νησιά, εκτός Μεσογείου, δηλαδή. Οι πιο πολλοί πίστευαν πως η Σκύλλα και η Χάρυβδη κατοικούσαν στο στενό της Μεσσήνης, ανάμεσα στην Ιταλία και τη Σικελία. Τα δυο τέρατα ήταν εγκαταστημένα σε δυο σκοπέλους. Ο ένας ήταν τόσο ψηλός, που η κορυφή του χανόταν στον ουρανό και ήταν πάντα σκεπασμένη με πυκνά μαύρα σύννεφα.» πηγή : el.wikipedia.org

Παρατηρήσαμε τον παρακάτω πίνακα και είδαμε και ένα σχετικό βίντεο.

Σκύλλα και Χάρυβδη
Σκύλλα και Χάρυβδη

Σκύλλα και Χάρυβδη | Χάρυβδη

Ασχοληθήκαμε πρώτα με την Χάρυβδη και παρατηρήσαμε το σχήμα της. Μας θύμιζε κύκλο, τρίγωνο.. Έναν κώνο ! Δημιουργήσαμε δίνη στο μπουκάλι ( βάλαμε νερό χρώμα, χρυσόσκονη και σαπούνι πιάτων )  και φτιάξαμε τον κώνο  με χαρτόνι. Τον κάναμε καπέλο, χωνί, ντουντούκα κλπ.
Σκύλλα και Χάρυβδη
Δίνη στο μπουκάλι
Σκύλλα και Χάρυβδη
Η δίνη μας θυμίζει τον κώνο .. που μπορουμε να τον κάνουμε .καπέλο , ντουντούκα, χωνί κλπ
Αναπαραστήσαμε την δίνη με κορδέλες και με το σώμα μας !
Σκύλλα και Χάρυβδη
Κάνουμε δίνες με κορδέλες ..
Σκύλλα και Χάρυβδη
Δίνη με το σώμα μας .

Στην συνέχεια κάναμε ένα εντυπωσιακό πείραμα για να δούμε πως κουνιούνται τα νερά στην δίνη ! Βάλαμε σε ένα πιάτο γάλα φρέσκο με πολλά λιπαρά, και μετά στάξαμε λίγες σταγόνες από χρώμα . Στη συνέχεια βουτήξαμε μία  μπατονέτα  σε υγρό σαπούνι πιάτων και μετά την ακουμπάγαμε απαλά πάνω στα χρώματα. Τότε «μαγικά» άρχισαν τα χρώματα να μετακινούνται. Ακουμπήσαμε την μπατονέτα σε ένα άλλο χρώμα και την γυρίζαμε γύρω γύρω μεχρι να ενωθούν τα χρώματα..(η περιδίνηση των χρωμάτων συνεχίζεται για αρκετό διάστημα).

Σκύλλα και Χάρυβδη
Πείραμα με γάλα, χρώματα και σαπούνι..
 Μετά καλύψαμε την επιφάνεια με ένα χαρτί για να αποτυπώσουμε την κίνηση των χρωμάτων.
Σκύλλα και Χάρυβδη
Αποτυπώσαμε τα χρώματα σε ένα χαρτί!
Φτιάξαμε μια Χάρυβδη με χαρτί από κώνο και σφουγγάρια τυλιγμένα γύρω από αυτό..
Σκύλλα και Χάρυβδη
Η Χάρυβδη με χαρτόνι και σφουγγάρια γύρω τυλιγμένα
Tέλος φτιάξαμε σε χαρτί με πινέλα και χρώμα την Χάρυβδη (δίνη) και ζωγραφίσαμε ότι νομίζαμε ότι ρουφούσε !
Σκύλλα και Χάρυβδη
Τι μπορεί να καταπιεί η Χάρυβδη ;

 Σκύλλα και Χάρυβδη | Σκύλλα

Έπειτα ασχοληθήκαμε με την Σκύλλα. Μάθαμε ότι ζούσε σε μια σπηλιά και είχε έξι κεφάλια σκύλου ! Αναπαραστήσαμε την Σκύλλα με το σώμα μας κάνοντας παράλληλα και μαθηματικά. Η πρώτη ιδέα ήταν να κάνουμε τα κεφάλια της Σκύλλας με τα πόδια μας. Πόσα όμως παιδιά χρειάζονται ; Ο καθένας έχει δύο πόδια άρα τρία παιδιά. Μετά χρησιμοποιήσαμε τα χέρια μας φορώντας κάλτσες, και βάζοντας δόντια από χαρτόνι ! Τέλος παίξαμε και με τα δάκτυλά μας φορώντας μικρά χωνάκια που έφτιαξε ένα παιδί, στα οποία κόλλησε ματάκια και γλωσσίτσα.

Σκύλλα και Χάρυβδη
Αναπαράσταση Σκύλας με τα πόδια ( τρία παιδιά , έξι πόδια-κεφάλια )
Σκύλλα και Χάρυβδη
Αναπαράσταση σκύλας με τα χέρια ( κάλτσες και δόντια από χαρτόνι )
Σκύλλα και Χάρυβδη
Αναπαράσταση Σκύλας με δάκτυλα .. το κάθε δάκτυλο αποτελεί και ένα κεφάλι της Σκύλας
Στη συνέχεια πήραμε έξι κασκόλ, κάναμε στην μία άκρη τους έναν κόμπο και ζωντάνεψε η Σκύλλα !
Σκύλλα και Χάρυβδη
Αναπαράσταση Σκύλας με κασκόλ!!
Έπειτα δόθηκαν στα παιδιά διάφορα υλικά από τα οποία έπρεπε να διαλέξουν έξι όμοια αντικείμενα  και να φτιάξουν την Σκύλλα. Έτσι δημιούργησαν την Σκύλλα με καλαμάκια, με σύρμα πίπας, με πιρούνια, με κάλτσες .
Σκύλλα και Χάρυβδη
Σκύλα με καλαμάκια..
Σκύλλα και Χάρυβδη
..με σύρμα πίπας..
Σκύλλα και Χάρυβδη
..με πιρούνια..
Σκύλλα και Χάρυβδη
..με κάλτσες !!

Αναπαραστήσαμε και την σκηνή ενός καραβιού που περνάει ανάμεσα την Σκύλλα και την Χάρυβδη και αναφερθήκαμε στην φράση : «πέφτω από τη Σκύλα στη Χάρυβδη » που σημαίνει ότι πάω «από το κακό στο χειρότερο».

Σκύλλα και Χάρυβδη
Από τη Σκύλλα στην Χάρυβδη !
Κάναμε ένα φύλλο εργασίας για τον αριθμό έξι, ζωγραφίζοντας τα έξι κεφάλια της Σκύλλας και παρατηρήσαμε ένα πίνακα με την Σκύλλα και την Χάρυβδη. Στη συνέχεια  εντοπίσαμε σε ένα αντίγραφό του τι έλειπε και το συμπληρώσαμε!!
Σκύλλα και Χάρυβδη
Φύλλο εργασίας για το νούμερο έξι.
Σκύλλα και Χάρυβδη
Μέσα από την σπηλιά προβάλουν έξι κεφάλια της Σκύλας
Σκύλλα και Χάρυβδη
Συγκρίνουν τους δύο πίνακες και βλέπουν τι λείπει.
Σκύλλα και Χάρυβδη
Στη συνέχεια συμπληρώνουν στον πίνακα αυτό που λείπει !
Σκύλλα και Χάρυβδη
Ζωγραφίζουν ανθρώπους στο καράβι ..
Σκύλλα και Χάρυβδη
το δέντρο στα αριστερά ..
Σκύλλα και Χάρυβδη
…την σκύλα που ξεπροβάλει από τον βράχο !!
Βασιζόμενοι στο ζευγάρι Σκύλλα – Χάρυβδη,  προσπαθήσαμε να βρούμε ζευγάρια ηρώων από τα κινούμενα σχέδια ή από παιδικά αγαπημένα βιβλία. Τομ και Τζέρυ, Πέππα και Τζόρτζ, Σκουμπυ-ντου και Σάκι , Οβελίξ και Αστερίξ, Μίκυ – μάους και Μίνι, Πεντάμορφη και Τέρας, Χάνσελ και Γκρέτελ , Πέτρος και Λύκος κλπ.
Σκύλλα και Χάρυβδη
Βρήκαμε ζευγάρια ηρώων παραμυθιών και κινούμενων σχεδίων
Τελειώνοντας την ενασχόλησή μας με τα μυθικά θαλάσσια πλάσματα και με αφορμή την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου φτιάξαμε ένα βιβλίο σχετικό με όσα είχαμε μάθει..
Σκύλλα και Χάρυβδη
Φτιάξαμε ένα βιβλίο με τίτλο : Θαλάσσια μυθικά πλάσματα
Σκύλλα και Χάρυβδη
Η γοργόνα..
Σκύλλα και Χάρυβδη
..μέδουσα, Νηρέας με Νηρηίδες, Σκύλα και Χάρυβδη

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μία καταπληκτική δουλειά από το το 16ο Δημοτικό σχολείο, που μοιράστηκε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2012 του Γαλλικού Ινστιτούτο, μαζί με άλλα 9 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε 180 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Το θέμα ήταν οι περιπέτειες του Οδυσσέα, και διάλεξαν να παρουσιάσουν τον μύθο της Σκύλας και της Χάρυβδης.

«Η Σκύλα και η Χάρυβδη είναι ένα θεατρικό δρώμενο, στο οποίο επικρατεί η ιδέα της ανακύκλωσης των υλικών.Απλά υλικά, όπως το χαρτόνι συσκευασίας, το χαρτί μέτρου, το πλαστικό νάιλον, αλλά και οι χρησιμοποιημένες σελίδες Α4, χρησιμοποιούνται χωρίς επεξεργασία και γίνονται ένα πλούσιο σκηνικό για το μικρό μας θεατρικό.Το ίδιο και στο κομμάτι των ήχων, απλά υλικά από την κατηγορία της ανακύκλωσης π.χ. σακούλες σουπερ μάρκετ, πλαστικά μπουκάλια , κομμάτια νάιλον, γίνονται τα μουσικά μας όργανα.»

Αξίζει να το δείτε!!!!

Download :

Μπορείτε να κατεβάσετε το φύλλο εργασίας με το νούμερο έξι 

και το φύλλο εργασίας με τον πίνακα και τις διαφορές.

Με το πέρας της ενασχόλησης μας με τα μυθικά θαλάσσια πλάσματα δημιουργήσαμε οι Νηπιαγωγοί μαζί με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μία κατασκευή η οποία και έλαβε μέρος στην διοργάνωση της έκθεση βιβλίου του Συλλόγου γονέων της Ιεράπετρας στις 6-4-2014. Σε επόμενη ανάρτηση θα σας την παρουσιάσω.. Εν αναμονή λοιπόν ..

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ