Απλώνω το όνομά μου.

Απλώνω το όνομά μου. Πολλές οι δραστηριότητες που κάνουμε για το όνομα των παιδιών. Ένα παιχνίδι που θα τα βοηθήσει να μάθουν το όνομά τους , να συνειδητοποιήσουν ότι μια λέξη αποτελείται από γράμματα , που θα τα βοηθήσει να συνθέτουν το όνομά τους  και άλλες λέξεις  και να ασκηθούν στην αντιστοίχηση ένα προς ένα , είναι το «Απλώνω το όνομά μου».
Το παιχνίδι έχει ως εξής: Η Νηπιαγωγός σηκώνει τα παιδιά να πάνε μία βόλτα σε ένα «δάσος» στο οποίο παίζουν πολλά παιχνίδια . Παίζουν κρυφτό  (φωνάζουν δυνατά το όνομα του παιδιού που έχει κρυφτεί ) , καλύπτονται  με «χώματα» (κάθε παιδί μόλις ακούει το όνομά του  τινάζεται από τα χώματα) κ.ά. Στο τέλος της βόλτας μας , τα ονόματά των παιδιών έχουν λερωθεί τόσο πολύ που πρέπει να τα καθαρίσουν . Πως θα γίνει όμως αυτό ; Τα παιδιά προτείνουν διάφορες ιδέες . Μία από αυτές είναι να τα πλύνουμε!
Έτσι λοιπόν η νηπιαγωγός φέρνει ένα «πλυντήριο» στο οποίο κάθε παιδί βάζει τα γράμματα –μπλουζάκια του ονόματός του μέσα και τα πλένει. Μετά το πλύσιμο τα παιδιά πρέπει να απλώσουν τα γράμματα του ονόματός τους στη σωστή σειρά (να μπορεί να διαβαστεί).  Στην απλώστρα που έχουμε δημιουργήσει υπάρχουν τρεις σειρές σχοινί για να απλώνουν ονόματα, με αποτέλεσμα να γίνονται και συγκρίσεις με τα ονόματα των φίλων τους .

Στη συνέχεια ξαφνικά φυσάει  δυνατός αέρας και παίρνει  το αρχικό γράμμα του ονόματος  και..αποκτούμε  άλλο όνομα (π.χ η Πόπη γίνεται Όπη). Άλλη φορά ο αέρας παίρνει  το τελικό ..και καμιά φορά ..το μεσαίο γράμμα του ονόματος. Στη συνέχεια πρέπει να  βρούμε το γράμμα που πήρε ο αέρας να το απλώσουμε πίσω στην θέση του για να το στεγνώσει ο ήλιος και να έχουμε  ένα «καθαρό» όνομα!
Η κατασκευή της απλώστρας γίνεται με ένα καλάθι και δύο ξύλα αντικριστά. Σε εικόνες από  μπλουζάκια εκτυπώνουμε διάφορα γράμματα  της αλφαβήτας. Το παιχνίδι το τοποθετούμε στην γωνιά της γραφής για να έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά  να «απλώνουν» και διάφορες άλλες λέξεις εκτός από το όνομά τους!

Στην συνέχεια δίνουμε και ένα σχετικό φύλλο εργασίας για να «απλώσουν το όνομά τους ».

Downloand: Το φύλλο εργασίας και τα μπλουζάκια θα τα κατεβάσετε από εδώ.

Απλώνω το όνομά μου
Απλώνουμε το όνομά μας!
Απλώνω το όνομά μου
Η απλώστρα μας με τα ονόματά μας!
Φύλλο εργασίας-Απλώνω το όνομά μου
Κάνουμε το φύλλο εργασίας κολλώντας τα μπλουζάκι με τα γράμματα του ονόματός τους στη σωστή σειρά!
Φύλλο εργασίας-Απλώνω το όνομά μου
Η Μυρτώ “άπλωσε” το όνομά της !!

Την δραστηριότητα αυτή όπως και πολλές άλλες μπορείτε να την διαβάσετε στο e-book  “Διαθεματικές Γλωσσικές Δραστηριότητες” από τις εκδόσεις Σαΐτα .

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ