Αρκτικόλεξο Super ηρώων

Αρκτικόλεξο σούπερ ηρώων. Τι είναι τα αρκτικόλεξα ή ακρωνύμια και ποια η χρησιμότητα τους ; Στην τάξη μας τα παιδιά δημιούργησαν το αρκτικόλεξο της ομάδας τους, των Σούπερ Ηρώων Ιεράπετρας !!
Στο πρόγραμμα που έχουμε αναλάβει «Unicef – Σχολεία υπερασπιστές των παιδιών», τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με λέξεις που συναντούσαν στην καθημερινότητά τους, με αρκτικόλεξα (ακρωνύμια). Τι είναι όμως αυτές οι μικρές λεξούλες με κεφαλαία γράμματα και τις τελείες ανάμεσά τους ; Τι σημαίνει Αρκτικόλεξο; Τι δηλώνουν;
Έδειξα στα παιδιά φωτογραφίες από διάφορα αρκτικόλεξα και προσπάθησαν να θυμηθούν αν τα έχουν συναντήσει και που .. Το αρκτικόλεξο που αναγνώρισαν τα περισσότερα παιδιά ήταν ο «Ο.Τ.Ε» ! Παρατηρήσαμε ότι τα γράμματα ήταν όλα κεφαλαία.
Σούπερ ήρωες - αρκτικόλεξο
Αρκτικόλεξα ή ακρωνύμια
 Εξήγησα στα παιδιά ότι  αυτές οι λέξεις είναι ένας  σύντομος τρόπος γραφής που παράγεται απo τα αρχικά γράμματα ή τις συλλαβές των λέξεων μιας επωνυμίας ή και φράσης (συνήθως ονόματα οργανισμών, σωματείων, υπηρεσιών κ.ά) που γράφεται πάντα με κεφαλαία γράμματα. Αυτό  μας βοηθάει κυρίως  κυρίως στην  εξοικονόμηση χώρου στην γραφή  αλλά και χρόνου στον λόγο. Αποτελούν δηλαδή μία ακροστιχίδα και σχηματίζονται από τα πρώτα γράμματα κάθε λέξης.
Οργανισμός
Τηλεπικοινωνιών
Ελλάδος
Θα μπορούσαμε να κάνουμε το δικό μας αρκτικόλεξο ή ακρωνύμιο ; Μα και βέβαια .. Τα παιδιά της τάξης μας ανήκουν σε μια ομάδα που έχει το δικό της σήμα και σύνθημα, την δική της σημαία  και τραγούδι. Μία ομάδα των Σούπερ ηρώων. Αν γράψουμε το όνομα της ομάδας μας κάνοντας ακροστιχίδα θα βγάλουμε και το δικό μας αρκτικόλεξο, ακρωνύμιο. Βέβαια δεν θα ξεχάσουμε να βάλουμε και τις τελίτσες ανάμεσα στα γράμματα ..
Σούπερ ήρωες - αρκτικόλεξο
Σ.Η.Ν.Ι .. Σούπερ ,Ήρωες, Νηπιαγωγείου, Ιεράπετρας !
Ναι !!! Είμαστε οι Σ .Η . Ν. Ι .. Οι Σούπερ, Ήρωες, Νηπιαγωγείου, Ιεράπετρας ! Ας το φτιάξουμε λοιπόν..

Κατασκευή Αρκτικόλεξο Σούπερ ηρώων.

Κόψαμε λοιπόν τα γράμματα και τα παιδιά ανέλαβαν να τα διακοσμήσουν. Επέλεξαν να τα ντύσουν με μικρά κομμάτια υφάσματος που μας είχαν περισσέψει από τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές μας. Μόλις τελειώσαμε το στολίσαμε έξω από την πόρτα της τάξης μας δίπλα στο σήμα μας !!

Αρκτικόλεξο Σούπερ ηρώων
Αρχίσαμε την διακόσμηση ..
Αρκτικόλεξο Σούπερ ηρώων
..καλύπτοντας τα γράμματα με μικρά κομμάτια υφάσματος!!
Αρκτικόλεξο Σούπερ ηρώων
Σας καλοσωρίζουμε στην τάξη των Σ.Η.Ν.Ι !!!!!!

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ