Οι μήνες του Χρόνου – Γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια.

Οι μήνες του Χρόνου: Ένα ποίημα για τους μήνες με το οποίο μπορούμε να ασχοληθούμε με γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια. Να μάθουμε τους τακτικούς αριθμούς, τι σημαίνει επίθετο και να να ταξινομήσουμε τους μήνες ανά εποχή.
Αρχές  του χρόνου είναι μια καλή στιγμή να αναφερθούμε στην νέα χρονιά που  ήρθε και να συνειδητοποιήσουμε την χρονική διάρκεια ενός χρόνου (ότι αποτελείται από 12 μήνες). Ένα ποίημα σχετικό με τους μήνες του χρόνου θα μας βοηθήσει σε αυτό . Το ποίημα για τους 12 μήνες του χρόνου  το δανείστηκα από την σελίδα  dreamskindergarten.blogspot.gr  και είναι το ακόλουθο :

Οι μήνες του Χρόνου (ποίημα) :

Γενάρης με χιόνια ,
Φλεβάρης κουτσός,
Μάρτης χαδιάρης,
Απρίλης γελαστός.
Μάης με λουλούδια,
Ιούνης χρυσός,
Ιούλης με μπάνιο ,
Αύγουστος καυτερός,
Σεπτέμβρης με γέλια ,
Οκτώβρης μουντός,
Νοέμβρης μ’ ομπρέλα ,
Δεκέμβρης παγερός.

Οι μήνες του Χρόνου (ποίημα) – Γλωσσικά παιχνίδια :

Παρατηρήσαμε ότι στο ποίημα ο κάθε μήνας είχε ένα χαρακτηριστικό, συνοδευόταν από μία λέξη που τον προσδιόριζε (επίθετο). Προσπαθήσαμε να σκεφτούμε και άλλα επίθετα για τους μήνες του Χρόνου και επίθετα που προσδιόριζαν τον εαυτό μας. Δημιουργήσαμε ένα ποίημα για τα 25 παιδιά της τάξης με την παρακάτω  μορφή  π.χ

Μαρία γελαστή
και Άννα φοβερή ,
Γιώργος δυνατός ,
Χρήστος ευγενικός,
Σήφης έξυπνος,
Γιάννης πανέτοιμος!

Οι μήνες του Χρόνου (ποίημα) – Μαθηματικά  παιχνίδια :

Στην συνέχεια παρατηρήσαμε ότι οι μήνες του χρόνου ακολουθούν μια συγκεκριμένη σειρά και μάθαμε τους τακτικούς αριθμούς πρώτος, δεύτερος , τρίτος .. Μπερδέψαμε την σειρά και την ξαναφτιάξαμε. Έπειτα αντιστοιχήσαμε ονόματα μηνών και αριθμούς. Στη συνέχεια μοιράστηκαν μικρά χαρτάκια στα οποία τα παιδιά ζωγράφισαν το επίθετο που αντιστοιχούσε σε κάθε μήνα, και όλα αυτά τα συνθέσαμε σε μία μεγάλη αφίσα.

Οι μήνες του Χρόνου.
Η αφίσα μας που φτιάξαμε για τους μήνες του Χρόνου.
Αργότερα μιλώντας για τις εποχές χωρίσαμε τους 12 μήνες του χρόνου σε τέσσερις ομάδες, τρεις σε κάθε εποχή (διαίρεση) και κάναμε την επαλήθευση μετρώντας τους όλους πάλι. Φτιάξαμε το δέντρο του χρόνου αντιστοιχώντας σε κάθε μεγάλο κλαδί μία εποχή και στα παρακλάδια του μήνες της !
Μήνες του Χρόνου - Δέντρο
Οι εποχές με τους μήνες..
Μήνες του Χρόνου - Δέντρο
.. και το δέντρο του Χρόνου !

Download:

Οι εικόνες για τις εποχές είναι από το blog dreamskindergarten.blogspot.gr

Εικόνες για τους μήνες  μπορείτε να κατεβάσετε από το blog xwrapaidiwn.blogspot.gr

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ