Διαχείριση αποσπάσεων – Βήματα για τη ζωή

Διαχείριση αποσπάσεων. Το να αγνοούνε τα παιδιά τους περισπασμούς ιδίως όταν βρίσκονται στον κύκλο , είναι πολύ δύσκολο γι αυτά και ιδίως όταν χρειάζεται να αγνοήσουν τους φίλους τους . Στο έκτο μάθημα από το πρόγραμμα «Βήματα για τη ζωή» έχει πολλές  ιδέες για την συγκεκριμένη δεξιότητα.
Παιχνίδια όπως «το παιχνίδι της σιωπής» ή το  «Αλάτι -Πιπέρι» (κάνουμε διάφορες κινήσεις και στην λέξη «αλάτι» τα παιδιά πρέπει να αντιγράψουν τις κινήσεις ενώ στην λέξη «πιπέρι»  δεν πρέπει να κινηθούν καθόλου ) ή το «Ασύρματος» ( τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες «πομπός» , «δέκτης», «παράσιτα» και η ομάδα «παράσιτα» προσπαθεί με διάφορους τρόπους να εμποδίσει τον «δέκτη» να λάβει τον μήνυμα από τον «πομπό») είναι παιχνίδια που βοηθάνε στην συγκέντρωση της προσοχής και στην αντιμετώπιση των περισπασμών από τα παιδιά.
Βέβαια σε αυτό το μάθημα μας επισκέπτονται οι δύο καινούργιοι φίλοι η Μελίτσια , η καμηλοπάρδαλη και ο Γκίλμπο , ο μικρός πίθηκος ο οποίος δεν προσέχει και δεν ακούει την Μελίτσια που του εκθέτει το πρόβλημά της ..

Μελίσια και Γκίλμπο
Οι δύο φίλοι που μας συντρόφεψαν και μας έμαθαν ότι πρέπει να ακούμε τον άλλο , να έχουμε τα μάτια μας πάνω σε αυτόν που μας μιλάει και όχι την πλάτη γυρισμένη ..
 Αλλά πως αισθανόμαστε όταν θέλουμε να ακούσουμε κάποιον και ο φίλος μας μας ενοχλεί; Τι λύσεις έχουμε ;  Οι απαντήσεις πολλές ..
Το λέμε στην κυρία, τον σπρώχνουμε και του λέμε να σταματήσει ..  τον αγνοούμε
 ( το τελευταίο η αλήθεια είναι ότι βγήκε πολύ δύσκολα από τα παιδιά)..
Απόσπαση προσοχής μεταξύ φίλων
Ο φίλος προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού που θέλει να ακούσει ένα παραμύθι ..
Και τα παιχνίδια ρόλων αρχίζουν ….. Θα δείτε από τις φωτογραφίες,τις λίγες που μπόρεσα να τραβήξω( λόγω προβλήματος της μηχανής ) ότι βγήκαν αβίαστα από τα παιδιά συμπεριφορές , συναισθήματα , η τροπή ήταν απρόβλεπτη πολλές φορές …
Απόσπαση προσοχής- Σενάριο πρώτο
Ο μπαμπάς στο σπίτι θέλει να δει τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας και η μητέρα προσπαθεί να του μιλήσει αλλά..
Απόσπαση προσοχής- Σενάριο πρώτο
Ο μπαμπάς από την μια θέλει να δει τον αγώνα στην τηλεόραση και από την άλλη η μαμά του λέει τα δικά της ..θέλει και να σηκωθεί για να σκουπίσει .. ( σκηνές από τη ζωή των παιδιών) … η εξέλιξη απρόβλεπτη.. η μαμά μπαίνει στην αρχή στο οπτικό πεδίο του μπαμπά για να τον κάνει να την ακούσει .. μετά του κλείνει την τηλεόραση για να του τραβήξει την προσοχή!!! Και μάλλον το πετυχαίνει!!
Απόσπαση προσοχής- Σενάριο Δεύτερο
Το σενάριο βγαλμένο πάλι από τις εμπειρίες των παιδιών .. “Κυρία εγώ πολλές φορές μιλάω στην μαμά ή στον μπαμπά και δεν ακούει μιλάνε στο τηλέφωνο ..” Εδώ το μικρό παιδί έχει μια κούκλα που της χάλασε και ζητάει από τον μπαμπά να την φτιάξει ο μπαμπάς όμως μιλάει στο τηλέφωνο ..
 Η συζήτηση μεγάλη.. και για τα συναισθήματα που βίωσαν και από τις δύο πλευρές ;  Και οι λύσεις που δόθηκαν ; Θα μπορούσαν να αντιδράσουν διαφορετικά; Η συζήτηση που έγινε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!! Στο τέλος ένα παιδί πρότεινε το εξής ..
Κυρία μήπως αν είχαμε μεγαλύτερα αυτιά να ακούγαμε καλύτερα ;
  Τότε θυμήθηκα κάτι  που είχα δει στο διαδίκτυο και που φτιάξαμε με τα παιδιά .. « Τα αυτιά που ακούνε καλά» ..
Αν κάποιο παιδί δεν μπορούσε να ακούσει ίσως τα μεγάλα αυτιά να το βοηθούσαν λίγο .. Αλλά και πάλι πρέπει να προσπαθεί να αγνοεί τους περισπασμούς ..πράγμα δύσκολο πολλές φορές . Τι λέτε ;
Αυτιά που ακούνε
Τι μεγάλα αυτιά !! Αυτά πρέπει να ακούνε .. αλλά και μεις πρέπει να έχουμε την προσοχή μας εστιασμένη σε αυτόν που μας μιλάει , αν θέλουμε να έχουμε μία αποτελεσματική επικοινωνία..

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ