Χαρούμενη τάξη και κανόνες

Χαρούμενη τάξη και κανόνες ! Ο πρώτος  στόχος του προγράμματος eTwinning «I can touch a cloud ..I can dream my school» που πρέπει να υλοποιηθεί από τα παιδιά !

Χαρούμενη τάξη και κανόνες

Ο βασικός και πρώτος στόχος που θέτουμε από τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο μας είναι να έχουμε μία Χαρούμενη τάξη. Διάφορα συμβάντα και προβλήματα που δημιουργούνται  καθημερινά στην τάξη μας οδηγούν σε συζητήσεις με τα παιδιά και σε τρόπους- προτάσεις επίλυσής τους, στη δημιουργία κανόνων.

Αυτός είναι ο πρώτος  στόχος μας στο φετινό πρόγραμμά μας ! Πως θα μπορούσαμε να είμαστε μία χαρούμενη τάξη; Τι προτείνουμε και πως θα πραγματοποιήσουμε τις ιδέες μας ; Με πόσους τρόπους θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε;  Είναι εύκολο;
Το κάθε νηπιαγωγείο- εταίρος θα προσπαθήσει να προτείνει ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να ‘χουμε μία χαρούμενη τάξη !
Τα βήματα όμως που θα ακολουθήσουμε θα αποτελούν «την ανατομία ενός ονείρου» και θα μάθουμε να τα ακολουθούμε κάθε φορά που θα θέτουμε ένα στόχο !

Τα βήματα που θα ακολουθούμε για την πραγματοποίηση των στόχων μας μπορείτε να τα δείτε στην παρακάτω παρουσίαση που έγινε από τη συνάδελφο Κατερίνα Καλαϊτζάκη από το νηπιαγωγείο Φερμών :

 

Ανατομία ονείρου by katerina

Επίσης για την υλοποίηση των στόχων μας κάθε φορά συμπληρώνουμε τα παρακάτω φύλλα εργασίας :

 

Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Περιγραφή στόχου
Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Αξιολόγηση

Αρχικά λοιπόν φτιάξαμε το vision board με τις ιδέες μας ! Συμπληρώσαμε το σχετικό φύλλο εργασίας και ξεκινήσαμε ! Διαβάσαμε σχετικά βιβλία και φωτογραφίσαμε τι μπορούμε να κανουμε τα πόδια μας και τα χέρια μας στην τάξη χωρίς να δημιουργούμε «πρόβλημα» στους συμμαθητές μας και στην ομάδα μας !

Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Συμπληρώνοντας το φύλλο εργασίας και καταθέτοντας τις ιδέες μας !
Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Τι μπορούμε να κανουμε με τα χέρια μας και τα πόδια μας !
Ζωγραφίσαμε τις προτάσεις μας σε συννεφάκια για να μπορούμε να ανατρέχουμε οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί και σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε με αλλαγή συμπεριφοράς να «κλείνουμε πληγές» που ίσως έχουμε «ανοίξει» στις καρδιές των φίλων μας !
Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Οι κανόνες μας στα συννεφάκια !
Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Προτάσεις των παιδιών για αλλαγή συμπεριφοράς
Εστιάσαμε στην αξία του διαλόγου και εφαρμόσαμε για άλλη μια χρονιά το «χαλί της Ειρήνης». Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Το χαλί της Ειρήνης
Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Λύνουμε τις διαφορές μας με το διάλογο !
Οι μέρες περνούσαν και χρειαζόταν μεγάλη επιμονή και υπομονή για να καταφέρουμε ότι είχαμε σχεδιάσει ! Υπήρχαν (και υπάρχουν) μέρες  που οι κανόνες δεν τηρούταν και έπρεπε να αναστοχαστούμε τους λόγους ! Δύσκολος ο καθημερινός μας αγώνας !
Με αφορμή το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου : «Αν κάθε μέρα», συμφωνήσαμε ότι πρέπει βήμα βήμα να πετύχουμε τους στόχους μας !
Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Αν κάθε μέρα προσπαθώ, μια μέρα θα καταφέρω τους στόχους μου !
Χρησιμοποιήσαμε  ένα παιχνίδι στόχου, που στο κέντρο του κάθε μέρα τοποθετούσαμε ένα συννεφάκι με κανόνα! Στο τέλος της ημέρας αξιολογούσαμε αν τον πετύχαμε ή όχι ! Έτσι βήμα, βήμα και στόχο, στόχο  προσπαθούμε η τάξη μας να είναι χαρούμενη !
Χαρούμενη τάξη και κανόνες
Ο στόχος της ημέρας !
Οι δικές μας ιδέες όμως δεν είναι οι μοναδικές ! Τις μοιραστήκαμε με τις ιδέες των συνεργατών μας, πού είναι ξεχωριστές όλες τους και δημιουργήσαμε ένα συνεργατικό e-book με τίτλο : «A happy class».
Book titled 'A happy class'
Και συνεχίζουμε για μια χαρούμενη τάξη και με επόμενους στόχους !

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ