Δημιουργία κανόνων τάξης – Βήματα για τη ζωή

Δημιουργία κανόνων τάξης. Το βιβλίο «Βήματα για τη ζωή»δίνει μία πολύ  καλή αφορμή για την δημιουργία των κανόνων στην τάξη , χρησιμοποιώντας μία γαντόκουκλα – βατραχάκι.  Ένα βατραχάκι πολύ ζωηρό  που όλους τους πειράζει γιατί δεν γνωρίζει τους κανόνες. Αυτό το βατραχάκι επισκέφτηκε και την δική μας τάξη … Παρορμητικό καθώς ήταν προκάλεσε αναστάτωση στην παρεούλα πειράζοντας τα παιδιά , φωνάζοντας , πηδώντας από δω και από κει !!

Παρορμητικό βατραχάκι
Όλους τους πειράζει το παρορμητικό βατραχάκι ..τους γαργαλάει ..
Παρορμητικό βατραχάκι
.. τους τραβάει την μύτη .. τα αυτιά ..

Τα παιδιά αμέσως άρχισαν να του εξηγούν ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρεί  για να υπάρχει ηρεμία και να περνάνε όλοι καλά. Το Βατραχάκι τους άκουσε προσεκτικά και προσπάθησε να τους  τηρήσει. Πολλές φορές τους ξέχναγε όμως .. Η λύση δόθηκε από τα παιδιά που του έδειξαν τις ταμπέλες με τους κανόνες. Έφτιαξαν λοιπόν  έναν πίνακα.

Παρορμητικό βατραχάκι -κανόνες
Παρουσιάζουμε στο βατραχάκι τους κανόνες που τους έχουμε φτιάξει ταμπέλες
Κανόνες για βατραχάκι
Κανόνες
  Το βατραχάκι όμως πολλές φορές δεν  ήταν και πολύ ευγενικό.. Σκεφτήκαμε λοιπόν να του βάλουμε  σε ένα βάζο τα γλυκά λογάκια που είχαμε φτιάξει τις προηγούμενες μέρες  για να τα πάρει μαζί του στην λίμνη του, (να τα δείξει αν θέλει και στους άλλους φίλους του που θα πήγαιναν σχολείο ). Δεν ξεχάσαμε να του γράψουμε  και την συνταγή των γλυκών εκφράσεων !
Παρορμητικό βατραχάκι -γλυκά λογάκια
Τα γλυκά λογάκια τα βάλαμε σε ένα βάζο ..
Παρορμητικό βατραχάκι -γλυκά λογάκια
..και το δώσαμε στο βατραχάκι για να τα μοιράσει στους φίλους του που και αυτοί θα πάνε σχολείο
Συνταγή για γλυκά λογάκια
Βέβαια δεν ξεχάσαμε να του γράψουμε και την συνταγή για τα γλυκά λογάκια!!
Παρορμητικό βατραχάκι - γλυκά λογάκια
Το βατραχάκι ηρέμησε και έκατσε στην παρέα μας με τα δώρα του.

Στην συνέχεια παίξαμε παιχνίδια ρόλων με παιδιά «καινούργια» στην τάξη  που δεν ήξεραν τους κανόνες. Μιλήσαμε για το πως αισθανθήκαμε παίζοντάς τα και  καταλήξαμε στην αναγκαιότητα των κανόνων.

Παιχνίδι ρόλων - κανόνες
“Μην με σπρώχνεις παρακαλώ ..”
Παιχνίδι ρόλων - κανόνες
“Με ενοχλείς… ” – “Σε παρακαλώ μάζεψε τα χέρια σου ! “
 Στο τέλος της ημέρας μας επισκέφτηκε άλλος ένας φίλος !  Το ήρεμο κουνελάκι , που το ονομάσαμε «Καφετούλη» . Ήταν τόσο ήρεμο και απαλό ! Όλα τα παιδιά το πήραν αγκαλιά, το χάιδεψαν.
Κουνελάκι στον κύκλο
Τι απαλό που είναι ..
Κουνελάκι στον κύκλο
Το παιδί που κρατάει το κουνελάκι στην παρεούλα μιλάει .. Του μιλάει τρυφερά και ήρεμα ..από δω και πέρα θα μας κάνει παρέα ..
Σεβάστηκαν απόλυτα την επιθυμία του για ηρεμία ( το φόβιζαν πάρα πολύ οι φωνές ) και αποφασίσαμε να μιλάει ήρεμα κάθε φορά το παιδί που θα το είχε αγκαλιά !! Ο Καφετούλης θα μας κάνει παρέα σε όλη την διάρκεια του προγράμματος  και για να τον ευχαριστήσουμε του φτιάξαμε ένα τραγουδάκι ( παραφράζοντας το γνωστό «Αχ κουνελάκι» )

«Αχ κουνελάκι , κουνελάκι

πόσο σε αγαπώ.

Έλα κοντά μου

να σ΄αγκαλιάσω

γλυκά να σου  μιλώ ».

Βέβαια  δεν ξεχάσαμε να πάρουμε για το σπίτι και την «Οικογενειακή συμφωνία» , ένα χαρτί εκτυπωμένο σε Α3 στο οποίο τα παιδιά με τους γονείς θα γράψουν τους οικογενειακούς κανόνες  που θα εφαρμόζονται στο σπίτι.

Οικογενειακή συμφωνία
Η Οικογενειακή συμφωνία θα συμπληρωθεί στο σπίτι από τους γονείς και τα παιδιά . Οι κανόνες του σπιτιού θα μείνουν στο σπίτι και θα αναρτηθούν σε εμφανές σημείο !..

Download:

Το αρχείο της οικογενειακή συμφωνίας μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ