Ελληνικά ταχυδρομεία – ΕΛΤΑ

Ελληνικά ταχυδρομεία – ΕΛΤΑ. Η ενασχόλησή μας με την θεματική ενότητα του ταχυδρομείου ξεκινάει με την γνωριμία του οργανισμού των ΕΛΤΑ, το ταχυδρομικό περιστέρι  και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς έιχαμε φτιάξει  παρουσιολόγιο και  πίνακες  σχετικούς  με το ταχυδρομείο στην τάξη μας. Περιμέναμε μόνο μία αφορμή, το έναυσμα για να ξεκινήσουμε!  Η αφορμή δόθηκε  με το παραμύθι της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη « Μια Λυπημένη ζέβρα» που μας έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθούμε με το γράμμα. Τα παιδιά μετά την επεξεργασία του παραμυθιού έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα γράμματα και την αποστολή τους. Τον τρόπο επεξεργασίας του  παραμυθιού μπορείτε να το δείτε εδώ και εδώ.

Ελληνικά ταχυδρομεία

Αρχικά αποφασίσαμε  να μάθουμε για την αποστολή των γραμμάτων. Αφού είδαμε σχετικές φωτογραφίες με ταχυδρομεία επικεντρωθήκαμε στο σήμα των ελληνικών ταχυδρομείων και στο αρκτικόλεξο τους ( ΕΛΤΑ).

Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Σχετικές φωτογραφίες για το ταχυδρομείο

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) είναι το πρώην κρατικό μονοπώλιο που παρείχε στην Ελλάδα ταχυδρομικές υπηρεσίες. Σήμερα είναι ανώνυμη εταιρία με μετόχους το Ελληνικό Δημόσιο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα ΕΛΤΑ έχουν το μονοπώλιο της έκδοσης γραμματοσήμων. Εκδίδουν γραμματόσημα από το 1861.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1828 ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας υπογράφει ψήφισμα «περί συστάσεως τακτικής ταχυδρομικής συγκοινωνίας» ιδρύοντας το «Γενικόν Ταχυδρομείο». Στην Αθήνα ο ταχυδρόμος ερχόμενος από το Ναύπλιο, την τότε πρωτεύουσα, «ανήρχετο επί βαρελίου, αναγιγνώσκων εις επήκοον των συγκεντρωμένων κατοίκων τας επί των επιστολών διευθύνσεις. Εν περιπτώσει καθ ην δεν εμφανίζοντο οι αποδέκται, αι επιστολαί εκαίοντο επιτόπου.» Η γεωγραφική ιδιομορφία και ποικιλία της χώρας, και η παντελής έλλειψη συγκοινωνιακής υποδομής κάνει το ταχυδρομικό έργο ιδιαίτερα δύσκολο.

Το 1834 σε συμφωνία με τον Γάλλο τραπεζίτη Φεράλδη εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του ταχυδρομείου προς και από τα νησιά, ενώ το 1836 τοποθετούνται οι πρώτες άμαξες για τη μεταφορά αλληλογραφίας Αθήνα-Πειραιά.
Το 1860 τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί γραμματοσήμων και τυπώνεται στο Νομισματοκοπείο του Παρισιού το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο που έχει σαν παράσταση – συμβολικά- την κεφαλή του Ερμή. 
Το 1869 τα ελληνικά ταχυδρομεία επιβιβάζονται στο τρένο ενώ το 1874, πάντα πρωτοπόρα, βρίσκονται παρόντα στην Ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης στη Βέρνη.
Το 1892 το τηλέφωνο προστίθεται στις αρμοδιότητες των ταχυδρομείων και δημιουργούνται τα 3Τ.
Το 1896 γίνονται οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα. Τα ελληνικά ταχυδρομεία προχωρούν σε δύο διεθνείς πρωτοπορίες.

Εκδίδουν την- πρώτη παγκοσμίως -σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων με αθλητικό θέμα Διαθέτουν μέρος των εσόδων από την πώληση αυτών των γραμματοσήμων, για να ενισχύσουν οικονομικά την Ολυμπιακή επιτροπή. Με αυτή την ενέργειά τους, τα ελληνικά ταχυδρομεία γίνονται οι πρώτοι επίσημοι χορηγοί των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 1909 εγκαινιάζεται η αγροτική ταχυδρομική υπηρεσία. Επί δεκαετίες ο αγροτικός διανομέας αποτελεί το μοναδικό μέσο επικοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου με τον υπόλοιπο κόσμο. 
1926: Η Ιταλική εταιρία «Αεροεσπρέσσο» απογειώνει για πρώτη φορά τα ελληνικά ταχυδρομεία.
Κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, τα ταχυδρομεία ήταν πάντοτε παρόντα, εξασφαλίζοντας, επιτρέποντας την επικοινωνία με το μέτωπο.

Το λογότυπο των courier
Το 1940 εν όψει του Ελληνοιταλικού πολέμου, οργανώνεται η «εν εκστρατεία ταχυδρομική υπηρεσία».
Το 1949 με την ίδρυση του ΟΤΕ χωρίζονται τα τρία Τ, και τα ταχυδρομεία αναλαμβάνουν αμιγώς ταχυδρομικές υπηρεσίες. Από το 1970 τα «Ελληνικά ταχυδρομεία» λειτουργούν σαν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου.
Το 1983 ο ΕΛΤΑ κοινωνικοποιείται. Εισάγεται ο ταχυδρομικός κώδικας και αρχίζει η προσπάθεια καθολικού εκσυγχρονισμού της εταιρίας. Με νόμο του 1996 καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των ΔΕΚΟ και το 1998 καθορίζεται ο ρόλος του ΕΛΤΑ σαν φορέα παροχής Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.» πηγή : wikipedia.org

Αρκτικόλεξα – ΕΛΤΑ

Στη συνέχει ασχοληθήκαμε με τα αρκτικόλεξα, μάθαμε τι σημαίνει ΕΛΤΑ, και το διακρίναμε ανάμεσα σε άλλα αρκτικόλεξα .

Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε το αρκτικόλεξο ΕΛΤΑ
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Αναλύουμε το αρκτικόλεξο ΕΛΤΑ

Φτιάξαμε ένα σύννεφο λέξεων με την εφαρμογή Tagxedo  και αφού αναγνωρίσαμε, κυκλώσαμε το αρκτικόλεξο ΕΛΤΑ. Στη συνέχεια εξασκηθήκαμε ατομικά σε φύλλα εργασίας.

Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Σύννεφο λέξεων με αρκτικόλεξα
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Τα παιδιά προσπαθούν να κυκλώσουν μόνο το αρκτικόλεξο των ΕΛΤΑ
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα !
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Κάναμε και το σχετικό φύλλο εργασίας
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Κυκλώνουμε μόνο την λέξη ΕΛΤΑ
 Στην τάξη ήρθε και μια βαλίτσα με υλικό σχετικό, που θα μας βοηθήσει στην επεξεργασία του θέματος. Επίσης φτιάξαμε έναν πίνακα αναφοράς με το τι γνωρίζουμε για το ταχυδρομείο.
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Η βαλίτσα του ταχυδρομείου
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Πίνακας αναφοράς για το ταχυδρομείο

Μάθαμε το καταπληκτικό τραγούδι « Γράμμα, γραμματάκι » του Γιώργου Λαπαδάκη και χρησιμοποιώντας τις κάρτες από το blog : taniamanesi-kourou.blogspot.gr κάναμε σειροθέτηση. Το συγκεκριμένο τραγούδι το χρησιμοποιήσαμε και στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας που ήταν σχετική με το ταχυδρομείο και τα γράμματα !

Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Βάλαμε στη σειρά τους στίχους του τραγουδιού « Γράμμα – γραμματάκι»

Δημιουργήθηκαν φάκελοι με γραμματόσημα τις φωτογραφίες των παιδιών και τα ονόματα τους στην θέση του παραλήπτη. Υλικό που τοποθετήθηκε στην γωνιά της γραφής.

Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Φάκελοι με γραμματόσημα τις φωτογραφίες των παιδιών
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Τα παιδιά στον παραλήπτη τοποθετούν το όνομά τους
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Ο καθένας έχει τον δικό του φάκελο !

Ταχυδρομικό περιστέρι

Μιλήσαμε και για τον τρόπο επικοινωνίας παλαιότερα ( οι φωτογραφίες είναι από το Blog : pro-sxolika.blogspot.gr ). Στα παιδιά έκανε εντύπωση το ταχυδρομικό περιστέρι.

«Τα ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα. Αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν ότι οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα χρησιμοποιούσαν για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο βασιλιάς Σολομώντας έστελνε μ’ αυτά τις διαταγές του στις επαρχίες του βασιλείου του. Χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Μεσαίωνα, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τους νεότερους χρόνους. Το 1870, όταν οι Γερμανοί πολιορκούσαν το Παρίσι, η επικοινωνία της πόλης με την κυβερνητική επιτροπή που έδρευε στην Τουρ γινόταν με ταχυδρομικά περιστέρια.
Σε μεγάλο βαθμό οι επικοινωνίες κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στηρίχτηκαν στα ταχυδρομικά περιστέρια. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν γύρω στα 250.000 περιστέρια για τις επικοινωνίες κυρίως μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης.» πηγή : el.wikipedia.org

Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Τι μαθαίνουμε για το ταχυδρομείο και πως επικοινωνούσαν παλιά
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Το ταχυδρομικό περιστέρι

Στη συνέχεια με το αποτύπωμα του χεριού μας σε χαρτόνι φτιάξαμε ταχυδρομικά περιστέρια που στο πόδι τους δέσαμε το δικό μας μήνυμα !

Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Φτιάξαμε τα δικά μας ταχυδρομικά περιστέρια …
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
..γράφοντας τα δικά μας μηνύματα …
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
..που δέσαμε στο πόδι των περιστεριών!

Συμπληρώσαμε το σταυρόλεξο από το blog : dreamskindergarten.blogspot.gr

Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Συμπληρώσαμε σταυρόλεξα
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Ταχυδρόμος – Γράμμα

Επιτραπέζιο παιχνίδι

Στη συνέχεια σε μια ιδέα της Ανθής Ζήσης για επιτραπέζιο παιχνίδι  και συνδέοντας το και  με το πρόγραμμα του e-twinning που κάνουμε παράλληλα,  τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους επιτραπέζιο με τους δικούς τους κανόνες.
Ο ταχυδρόμος έχει να παραδώσει γράμματα σε τέσσερις αγαπημένους ήρωες παραμυθιών. Όποιος ήρωας λάβει πρώτος το γράμμα του είναι νικητής.

Επίσης συμπλήρωσαν  ένα σχετικό φύλλο εργασίας με ήρωες και γράμματα !

Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Φτιάχνουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι ..
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Φτιάξαμε πιόνια – ταχυδρόμους, και βγάλαμε οδηγίες
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Και ήρθε η ώρα για παιχνίδι !
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Μας άρεσε τόσο πολύ !!
Ελληνικά ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ
Σχετικό φύλλο εργασίας με γράμματα και ήρωες παραμυθιών

Download :

Φύλλο εργασίας ΕΛΤΑ

Το ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει !!

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ