Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

5η αποστολή : Ο Ψεματούρης – Παγκ. Ημέρα Παιδικού βιβλίου

Ο Ψεματούρης. 5η πρόκληση στο eTwinning για την Πρωταπριλιά και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου!

Έφτασε και ο Απρίλιος και είμαστε ακόμα μέσα στο σπίτι ! Πρώτη Απριλίου και ως είθισται λέμε τα Πρωταπριλιάτικα ψέμματα !

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. 
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο “ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή” όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα “αντίμετρα” (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη “ψευδολογία” παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.πηγή : Βικιπαίδεια

Συνδυάζοντας λοιπόν την Πρωταπριλιά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου  στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning « Μένουμε σπίτι ..Μαζί», η συγγραφέας Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη μας ετοίμασε ένα βίντεο με το αγαπημένο μας παραμύθι «Ο Ψεματούρης».

Η πρόκληση που δόθηκε στα παιδιά ήταν η παρακάτω :

5η Πρόκληση
Παγκόσμια ημέρα Βιβλίου

Τα παιδιά επέλεξαν τον μήνα των γενεθλίων τους από την ιστορία του Ψεματούρη και ζωγράφισαν το ψέμα του μήνα. Όλες οι ζωγραφιές δημιούργησαν 2 κολάζ που προστέθηκαν στο βίντεο της Γιολάντας.

Κολάζ με τις φωτογραφίες από τον Ψεματούρη
Κολάζ με τις φωτογραφίες από τον Ψεματούρη
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον Ψεματούρη

Οι ζωγραφιές από όλα τα παιδιά των σχολείων που συμμετείχαν δημιούργησαν δύο βίντεο αφιερώμενα στη γιορτή του Βιβλίου :

Ταυτόχρονα όμως όντας μέλη και του περιβαλλοντικού προγράμματος eTwinning « eTreeHuggers:”1, 2, TREE, HUG the TREES with me”» γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ραδιοφωνικά!

Αρχικά οι TreeHuggers όλων των συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων έστειλαν το δικό τους μήνυμα   για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου
Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Στη συνέχεια τα παιδιά του 12ου Νηπιαγωγείου Βέροιας έστησαν σε συνεργασία με τους eTwinners φίλους τους από το Νηπιαγωγείο Κεντρίου Ιεράπετρας, το 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών, το 2ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών, το 20ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας,  το Νηπιαγωγείο Όσσας Λαγκαδά, το Νηπιαγωγείο Αυλωναρίου Εύβοιας και το 14ο Νηπιαγωγείο Χανίων μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Διαδικτυακό Μαθητικό Ραδιόφωνο ESR.

Μπορείτε να ακούσετε την ραδιοφωνική μας εκπομπή στο παρακάτω βίντεο :

Και συνεχίζουμε !

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ