Δημιουργική αφήγηση – Κάθε φορά ..και μια ιστορία

Δημιουργική αφήγηση – Κάθε φορά και μια ιστορία. Ένα τεράστιο ξύλινο βιβλίο και κάρτες δημιουργικής αφήγησης αποτελούν το μέσο για φανταστικές καινούργιες ιστορίες από τα παιδιά !

Κάθε φορά ..και μια ιστορία/ Αφόρμηση

Με ευκαιρία τον εορτασμό του παιδικού βιβλίου σας παρουσιάζω μία δράση που κάνουμε τα τελευταία χρόνια στο νηπιαγωγείο μας !
Αφορμή στάθηκε μία διαδικτυακή επίσκεψη με τα παιδιά στο μουσείο των Συναισθημάτων. Μας άρεσαν οι  φωτογραφίες από  τις «παραμυθοιστορίες» και μας εντυπωσίασε το μεγάλο ξύλινο βιβλίο και τα ζωγραφισμένα κάδρα.

Μουσείο Συναισθημάτων
Παραμυθοϊστορίες

Αποφασίσαμε να το δημιουργήσουμε μέσα στην τάξη μας και αναλάβαμε αμέσως δράση με τα παιδιά. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούσαμε τις κάρτες δημιουργικής αφήγησης « Κάθε φορά μια ιστορία» που είχαμε, αλλά φέτος αποφασίσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο, προσεγγίζοντας τη φιλοσοφία που είχαμε δει στο μουσείο των Συναισθημάτων.

Κάθε φορά ..και μια ιστορία/ Σχεδιασμός

Αγοράσαμε μικρούς καμβάδες στους οποίους κολλήσαμε τις παραμυθοκάρτες, οι οποίες είναι χωρισμένες ανά θεματική με διαφορετικό χρώμα. Για να ξεχωρίζουμε τις θεματικές βάψαμε με διαφορετικό χρώμα το πλαίσιο  των καμβάδων και τους καλύψαμε  με πλαστικές διαφάνειες  για την προστασία τους.

Παραμυθοκάρτες
Παραμυθοκάρτες

Στη συνέχεια εκμεταλευτήκαμε την ξύλινη βιβλιοθήκη που είχαμε από τον ΟΣΚ και την μετατρέψαμε σε ένα μεγάλο ξύλινο βιβλίο. Το κάθε ράφι το βάψαμε με διαφορετικό χρώμα και το χωρίσαμε ανά θεματική :

  • Ήρωας
  • Μέρος
  • Σκοπός
  • Κακός
  • Σύμμαχος
  • Αντικείμενο
  • Τέλος

Τοποθετήσαμε και τους καμβάδες δίπλα στο μεγάλο πλέον ξύλινο βιβλίο και είμασταν έτοιμοι για δράση !

 

Το βιβλίο των παραμυθοϊστοριών
Το βιβλίο των παραμυθοϊστοριών

Δημιουργική αφήγηση

Έχοντας τα παιδιά εξοικειωθεί με δράσεις δημιουργικής αφήγησης, ξεκίνησαν να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες διαλέγοντας κάθε φορά και από μία κάρτα ανά κατηγορία και τοποθετώντας την στο σωστό ραφί του ξύλινου βιβλίου!

Διαλέγοντας παραμυθοκάρτες
Διαλέγοντας παραμυθοκάρτες
Οι παραμυθοκάρτες μπαίνουν στα ράφια
Οι παραμυθοκάρτες μπαίνουν στα ράφια του ξύλινου βιβλίου
Οι παραμυθοκάρτες
Οι Παραμυθοκάρτες ανα θεματική κατηγορία

Τα παιδιά κάθε φορά είχαν τη δυνατότητα να μαγνητοφωνούν την καινούργια τους ιστορία και να την ζωγραφίζουν αν ήθελαν σε ένα κάνσον. Η ζωγραφιά τους στόλιζε την γωνιά της βιβλιοθήκης με την απομαγνητοφωνημένη ιστορία τους!

Δημιουργώντας παραμυθοϊστορίες
Δημιουργώντας παραμυθοϊστορίες
Κάθε φορά και άλλη παραμυθοϊστορία
Κάθε φορά και άλλη παραμυθοϊστορία
Οι παραμυθοϊστορίες μας
Οι παραμυθοϊστορίες μας

Το ξύλινο βιβλίο και οι κάρτες μεταφέρθηκαν στη γωνιά της βιβλιοθήκης και τα παιδιά κατά τις ελεύθερες δραστηριότητες δημιουργούσαν είτε ατομικά είτε ομαδικά τις δικές τους ιστορίες καλλιεργώντας τη φαντασία τους, το λόγο τους και  τη δημιουργικότητα τους!

Το Ξύλινο βιβλίο στη γωνιά της βιβλιοθήκης
Το Ξύλινο βιβλίο στη γωνιά της βιβλιοθήκης

Κάθε φορά ….. μία ιστορία
Μπορειτε να εκτυπώσετε εξαιρετικές κάρτες για το δικό σας ξύλινο βιβλίο από την ιστοσελίδα : http://enakeimenomiaeikona.blogspot.com/2016/02/blog-post_23.html
Και συνεχίζουμε δημιουργικά!

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ