Επίπεδα φωνής στην τάξη – Πίνακας

Επίπεδα φωνής στην τάξη. Από τις πρώτες μέρες  της έναρξης της σχολικής χρονιάς ένας από τους βασικούς κανόνες που μαθαίνουμε είναι να χρησιμοποιούμε σωστά την φωνή μας μέσα στην τάξη. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην «τσιρίζουν», να μιλούν χαμηλόφωνα και πολλές φορές να κάνουν απόλυτη ησυχία όταν τους ζητηθεί.
Ένας έξυπνος τρόπος που βρήκα ψάχνοντας στο διαδίκτυο είναι να φτιάξουμε έναν πίνακα με τα επίπεδα της φωνής που χρησιμοποιούμε μέσα στην τάξη .Από την πρώτη μέρα της σχολικής ζωής παρατηρούμε ότι τα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν έχουν μάθει να ακούν τους  συμμαθητές τους και υψώνουν τον τόνο της φωνής τους για να επιβληθούν. Μία μέρα λοιπόν επισκέπτεται την τάξη μας  ένα τερατάκι το οποίο φωνάζει πάρα πολύ δυνατά και αναστατώνει όλη την τάξη  ( η ιδέα βασίζεται εδώ ) .

Επίπεδα φωνής στην τάξη - Τερατάκι
Το τερατάκι της τάξης μας που φωνάζει.
 Τα παιδιά πρέπει να βρουν έναν τρόπο να λύσουν το πρόβλημα . Εξηγούν στο τερατάκι πως πρέπει να  χρησιμοποιεί την φωνή του αλλά το τερατάκι τις περισσότερες φορές ξεχνιέται.  Παίζουμε μαζί του διάφορα παιχνίδια για να του μάθουμε να χειρίζεται την φωνή του , πότε να μιλάει δυνατά και πότε χαμηλόφωνα. Μαθαίνουμε μαζί ένα τραγούδι για την δυνατή και την σιγανή φωνή ( θα το βρείτε εδώ)  και ζωγραφίζουμε την δυνατή και την σιγανή φωνή.
Επίπεδα φωνής στην τάξη - Ζωγραφίζουμε την δυνατή , χαμηλή φωνή
Ζωγραφίζουμε την δυνατή , χαμηλή φωνή
Επίπεδα φωνής στην τάξη - Ζωγραφίζουμε την δυνατή , χαμηλή φωνή
Η σιγανή φωνή είναι ένας κύκλος κλειστός ενώ η δυνατή ένας κύκλος που ανοίγει!
Επίπεδα φωνής στην τάξη - Ζωγραφίζουμε την δυνατή , χαμηλή φωνή
Η δυνατή φωνή είναι ένας ψηλός άνθρωπος και η χαμηλή ένας κοντός!

Στην συνέχεια  μιμούμαστε ότι ανεβαίνουμε μία σκάλα στην οποία στο τελευταίο σκαλοπάτι όταν είμαστε δεν μιλάμε καθόλου , στο επόμενο μιλάμε ψιθυριστά , στο επόμενο μιλάμε με την «κανονική» φωνή μας και  στο τελευταίο φωνάζουμε!!  ‘Αλλες φορές λοιπόν πρέπει να μιλάμε χαμηλόφωνα , άλλες  να σιωπάμε  και υπάρχουν και στιγμές που μπορούμε  να φωνάζουμε ! Έτσι μαζί με τα παιδιά φτιάχνουμε ένα πίνακα με εικόνες για να υπενθυμίζουμε στο τερατάκι  πως να χρησιμοποιεί την φωνή του. Στον πίνακα αριθμούμε  τα επίπεδα της φωνής π.χ το μηδέν αντιστοιχεί με την απόλυτη ησυχία και χρησιμοποιούμε διαφορετικά χρώματα.

Επίπεδα φωνής στην τάξη - Πίνακας με επίπεδα φωνής
Πως χρησιμοποιούμε την φωνή μας!

Κάθε φορά το αστεράκι μας δείχνει πως να χρησιμοποιούμε την φωνή μας.

Download :Οι ταμπέλες με τα επίπεδα φωνής -κάντε κλικ εδώ.

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ