Το εσωτερικό του Φρουρίου.

Τα αξιοθέατα της πόλης μας | Kαινοτόμο πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου»

Δύο από τα σημαντικά αξιοθέατα της Ιεράπετρας είναι το φρούριο Καλές και το Τζαμί . Το φρούριο Καλές, στέκεται επιβλητικός στην είσοδο του παλιού λιμανιού της Ιεράπετρας, μαρτυρώντας την ιστορία της πόλης.  Το τζαμί  βρίσκεται στην τουρκική συνοικία της πόλης, κατασκευάστηκε από τους Τούρκους το 16ο αιώνα όταν κατάκτησαν την Ιεράπετρα. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε και ο μιναρές. 

Μιλώντας για την ιστορία της πόλης μας αποφασίσαμε να βρούμε πληροφορίες για το φρούριο της πόλης μας  και το Τζαμί που σώζεται ακόμα και βρίσκεται στην παλιά πόλη .

Το Φρούριο Καλές κτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα μΧ, για να προστατεύει τη πόλη της Ιεράπετρας από τους εχθρούς της. Το 1508 καταστράφηκε από σεισμό και από επιδρομές των Τούρκων. Όταν η Ιεράπετρα έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1647, το κάστρο επιδιορθώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης. Από αυτή την περίοδο κρατάει και το όνομα της Καλές, που αποτελεί παραφθορά του τούρκικου «Κουλές», που σημαίνει πύργος.

Το φρούριο Καλές στέκεται επιβλητικό στην είσοδο του παλιού λιμανιού της Ιεράπετρας!
Το εσωτερικό του Φρουρίου.
Η πόρτα εισόδου στον Καλέ
Η πόρτα εισόδου στον Καλέ με τα σημάδια της Ιστορίας και του χρόνου

Αφού πρώτα μιλήσαμε  για  σημαντικές μάχες που δόθηκαν στο κάστρο προσπαθήσαμε να τις φανταστούμε και να τις ζωγραφίσουμε.

Μάχη στο κάστρο
Μάχη στο κάστρο
Μάχη στο κάστρο
Μέσα στο κάστρο πολεμάνε οι Τούρκοι με τους Έλληνες !
Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα τουβλάκια από το οικοδομικό υλικό κατασκεύασαν την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων το κάστρο .
Κάστρο με τουβλάκια
Ξεκινάει η προσπάθεια κατασκευής του κάστρου!
Κάστρο με τουβλάκια
Η προσπάθεια των παιδιών μεγάλη καθώς συχνά από απροσεξία το κάστρο χαλούσε.
Κάστρο με τουβλάκια
Το κάστρο μας !!

Ο επόμενος σταθμός το τζαμί , ο μιναρές και η οθωμανική κρήνη  .  Το Τζαμί βρίσκεται στην τουρκική συνοικία  της πόλης , στην παλιά πόλη , και μέχρι το 1800 ήταν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη. Αργότερα οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε τζαμί, κτίζοντας ένα μιναρέ. Ακόμη θα δείτε την επιγραφή από το Κοράνι στην είσοδο του .

Τζαμί Ιεράπετρας
Το Τζαμί της Ιεράπετρας με τον επιβλητικό Μιναρέ και την οθωμανική κρήνη.

Είδαμε πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες από το τζαμί και  μιλήσαμε για την περίοδο της τουρκοκρατίας στην πόλη . Αποφασίσαμε λοιπόν να ζωγραφίσουμε και να φτιάξουμε σε μακέτα την πλατεία ,σαν μια παλιά φωτογραφία,βασισμένο σε μια ιδέα μιας αξιόλογης Νηπιαγωγού της Μαρίας Γιαννουσοπούλου.

Τζαμί
Ζωγραφίζουμε το Τζαμί .
Τζαμί
Ζωγραφισμένο το τζαμί , ο Μιναρές και η Οθωμανική κρήνη την εποχή την τουρκοκρατίας σε τόνο γκρι !!
Μακέτα της Πλατείας
Σαν παλιά φωτογραφία ! Μακέτα της πλατείας με το τζαμί το μιναρέ και την οθωμανική κρήνη!
Μακέτα της Πλατείας
Η Πλατεία με χώμα και οι Κρητικοί στα καφενεία παίζουν λύρα !!

 

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ