Μακέτα της πλατείας Μακρή. | «Γνωρίζω την πόλη μου»

Μακέτα της πλατείας Μακρή. Στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος « Γνωρίζω την πόλη μου» δημιουργήσαμε με  διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά την μακέτα της πλατείας.

Μακέτα της πλατείας Μακρή.

Μετά την επίσκεψη μας στην πλατεία Μακρή αναζητήσαμε πληροφορίες για το όνομα της πλατείας και  τον γλύπτη που το δημιούργησε . Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία μακέτα της πλατείας  με το επιβλητικό άγαλμά της.

Μάθαμε λοιπόν ότι η πλατεία πήρε το όνομά της από τον γλύπτη του αγάλματος  που βρίσκεται  στην πλατεία , τον Μέμο Μακρή. Ο Μέμος Μακρής ήταν μεγάλος Έλληνας γλύπτης του εικοστού αιώνα . Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστός για το γλυπτό του με τη μορφή του κεφαλιού ενός νέου που βρίσκεται στην είσοδο του Πολυτεχνείου, προς τιμήν των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973.

Μακέτας της  πλατείας Μακρή - Μέμος Μακρής
Μέμος Μακρής
 Το άγαλμα  που κοσμεί την πλατεία λέγεται «Οι τρεις κόρες».  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Μορφωτική στέγη το άγαλμα ..« Έχει σχεδιαστεί από την αρχιτέκτονα Γεωργία Μετινίδου Μαρκοπούλου κάτοικος Ιεράπετρας. Το ψηφιδωτό είναι της ζωγράφου Ζιζής Μακρή, συζύγου του Μέμου Μακρή. Οι τρεις κύκλοι είναι αντίστοιχα με τις τρεις κόρες. Ο κύκλος της χαράς (σχεδιάστηκε μια παιδική χαρά) , ο κύκλος της ζωής λόγω του νερού (κεντρικός ])και ο κύκλος της ηρεμίας και απόλαυσης με τα παγκάκια για διάβασμα και ξεκούραση. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε…Το συντριβάνι δε είχε ποτέ νερό ! Τα ψαράκια του ψηφιδωτού μαρμάρωσαν !»
Συζητήσαμε με τα παιδιά  για το άγαλμα , για το υλικό που είναι φτιαγμένο , και προσπαθήσαμε αφού το αναπαραστήσαμε σαν παγωμένη εικόνα να το ζωντανέψουμε . Οι ιδέες που παρουσίασαν τα παιδιά ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες!
Μακέτας της  πλατείας Μακρή - Αναπαράσταση του αγάλματος
Αναπαράσταση του αγάλματος μέσα στην τάξη.
Μακέτας της  πλατείας Μακρή - Αναπαράσταση του αγάλματος
Ζωντανεύουν “οι τρεις κόρες ” και… πλένονται στο συντριβάνι, βουρτσίζουν τα δόντια τους, λούζουν τα μακριά μαλλιά του, πίνουν νερό από την χούφτα των χεριών τους!
Αφού παίξαμε αρκετά με το ζωντάνεμα του αγάλματος, ξεκινήσαμε την κατασκευή της μακέτας. Πρώτα ,πρώτα φτιάξαμε το άγαλμα από πηλό ( μας δυσκόλεψε λίγο) , στην συνέχεια τα διάφορα είδη δέντρων που υπήρχαν στην πλατεία, τα σπίτια  γύρω από αυτήν και τέλος επικεντρωθήκαμε στις λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα  μας ενθουσίασε !
Μακέτας της  πλατείας Μακρή - Άγαλμα από πηλό
Δημιουργήσαμε το άγαλμα της πλατείας από πηλό , φτιάξαμε το ψηφιδωτό σε ένα πιάτο χάρτινο και τα συνθέσαμε.
Μακέτας της  πλατείας Μακρή - Κατασκευή δέντρων
Κατασκευάσαμε με διάφορες τεχνικές δέντρα.
Μακέτας της  πλατείας Μακρή - Κατασκευή σπιτιών
Δημιουργήσαμε από συσκευασίες χάρτινων κουτιών γάλατος και δημητριακών διάφορα σπίτια.
Μακέτα της πλατείας Μακρή
Το κεντρικό άγαλμα της πλατείας .
Μακέτα της πλατείας Μακρή
Ο πεζόδρομος της πλατείας.
Μακέτα της πλατείας Μακρή
Ολοκληρωμένη η μακέτα της πλατείας Μακρή με το άγαλμα «Οι τρεις κόρες»

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ