Το καλάθι της Ιεράπετρας
Φτιάξαμε το καλάθι της Ιεράπετρας.

Το άγαλμα «Η Αγρότισσα» | Kαινοτόμο πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου»

Συνεχίζοντας το Kαινοτόμο πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου»   αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με ένα από τους κύριως πυλώνες της Οικονομικής ζωής της πόλης μας, τον αγροτικό τομέα . Ξεκινήσαμε με την επίσκεψη στο άγαλμα που υπάρχει στην είσοδο της πόλης μας την «Αγρότισσα», γνωρίσαμε τον Ολλανδό Παύλο Κούπερ και στο τέλος φτιάξαμε το καλάθι των προιόντων της πόλης μας !

Μετά την ασχολία μας με τα δύο αγάλματα της πόλης μας του Μέμου Μακρή αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και με το άγαλμα που υπάρχει στην είσοδο της πόλης μας την «Αγρότισσα» (ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους δύο πυλώνες της οικονομικής ζωής της πόλης της Ιεράπετρας – ο άλλος είναι ο Τουρισμός)

Είδαμε φωτογραφία του και ψάχνοντας ανακαλύψαμε ότι είναι του γνωστού γλύπτη Γ. Ζογγολόπουλου .  Το γνωστότερο από τα έργα του είναι οι «Ομπρέλες» του, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, το 1993, και τώρα βρίσκονται στο συμβούλιο υπουργών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες. Δικό του παλαιότερο έργο είναι και το μνημείο για το Ζάλογγο. Έργο του βρίσκεται και στην Πλατεία Ομονοίας.

Άγαλμα "Αγρότισσα"

Ζογγόπουλος
Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος , Έλληνας γλύπτης.

Συζητήσαμε για τον λόγο ύπαρξης του συγκεκριμένου αγάλματος στην είσοδο της πόλης μας.  Υπάρχει εκεί για να θυμίζει τον ρόλο της γυναίκας αγρότισσας  στην Ιεράπετρα. Η ιστορία της πόλης άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια των εκτός εποχής κηπευτικών. Στην συνέχεια κάναμε αναπαράσταση του αγάλματος και ζωντάνεμα της παγωμέμης εικόνας.

Αναπαράσταση του αγάλματος
Αναπαραστήσαμε το άγαλμα “Η Αγρότισσα”.
Αναπαράσταση του αγάλματος
Το άγαλμα ζωντανεύει , μαζεύει πατάτες και καρπούς από το δέντρο.
Αναπαράσταση του αγάλματος
Αναπαράσταση του αγρότη από αγόρι.

Από το 18ο ως τον 20ο αιώνα η Ιεράπετρα ήταν μια σχετικά φτωχή πόλη, αλλά το 1956 έφτασε στην περιοχή ο Ολλανδός γεωπόνος Πολ Κούπερς (Paul Herman Felix Kuijpers) ο οποίος σπούδαζε γεωπονία με έξοδα της Εκκλησίας. Ως αντάλλαγμα, θα έπρεπε να δουλέψει αφιλοκερδώς για έναν χρόνο σε μια ανεκμετάλλευτη περιοχή.

Παύλος Κούπερ
Ο Παύλος Κούπερ ήταν Ολλανδός γεωπόνος, πρωτοπόρος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα. Ήταν ευρύτερα γνωστός στην Ιεράπετρα της Κρήτης ως ο “Ολλανδός”.

 Ο “Ολλανδός”, όπως τον αποκαλούσαν στην Ιεράπετρα, είχε φέρει την επανάσταση στην γεωργία στην Κρήτη και χάρη στα θερμοκήπια πολλαπλασιάστηκαν τα έσοδα από την εξαγωγή πρώιμων φρούτων και λαχανικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Θερμοκήπια
Τα θερμοκήπια στην Ιεράπετρα από δορυφορική λήψη και αεροφωτογραφία.
Ανδριάντας του Παύλου Κούπερ
Ο Κούπερ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης (στο Στόμιο, όπου βρίσκεται σήμερα η προτομή του), στις 9 Σεπτεμβρίου 1971, σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Θερμοκήπια
Παρατηρήσαμε τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας με την χρήση του Google Maps (δορυφόρος).

Στην συνέχεια φυτέψαμε φασόλια και φακές σε θήκες από cd που τα μετατρέψαμε σε θερμοκήπια και ανακαλύψαμε πόσο γρήγορα φύτρωσαν και μεγάλωσαν οι σπόροι!

Φύτεμα σπόρων
Φυτέψαμε φακές και φασόλια στα μικρά θερμοκήπιά μας!
Φύτεμα σπόρων
Παρατηρήσαμε πόσο γρήγορα οι σπόροι μεγάλωσαν!
 Μιλήσαμε και για άλλα προϊόντα που παράγονται στην Ιεράπετρα και αποφασίσαμε να φτιάξουμε το καλάθι της Ιεράπετρας με αυτά τα  προϊόντα .Ένα καλάθι που θα μπορούσαμε να το προσφέρουμε στους επισκέπτες της πόλης μας!
Προϊόντα Ιεράπετρας
Μαζέψαμε διάφορα προϊόντα που παράγονται στην Ιεράπετρα .
Το καλάθι της Ιεράπετρας
Φτιάξαμε το καλάθι της Ιεράπετρας.
Το καλάθι της Ιεράπετρας
Σας προσκαλούμε να το δοκιμάσετε!

Τέλος εκμεταλευτήκαμε την ιδέα για το καλάθι και  κάναμε μαθηματικά . Τα παιδιά έπρεπε να γεμίσουν τα καλάθια  σύμφωνα με την ανάλογη λίστα που υπήρχε πάνω από το καλάθι!

Το καλάθι της Ιεράπετρας-Μαθηματικά
Εικόνες προϊόντων και καλάθια με λίστες προϊόντων που πρέπει να βάλουμε στο κάθε καλάθι.
Το καλάθι της Ιεράπετρας-Μαθηματικά
Διαβάζουμε την λίστα που έχει το κάθε καλάθι και τοποθετούμε τα προϊόντα μέσα στο καλάθι.

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ