Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια με αφορμή τον Λαγό

Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια με αφορμή τον Λαγό του Πάσχα. Ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή τον Λαγό γίνεται η αφορμή για παιχνίδι  και δημιουργία μιας καινούργιας  ιστορίας ! Μέρα παιχνιδιού και γλωσσικών δραστηριοτήτων ..
Ξεκινήσαμε με το παραμύθι : «Ο λαγός που μισούσε τα κόκκινα αυγά», της Χρυσάνθης Καραΐσκου , εκδόσεις Διάπλαση, 2011.

Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Ο Λαγός που μισούσε τα κόκκινα αυγά, Χρυσάνθη Καραΐσκου , εκδόσεις Διάπλαση, 2011.

« Ένας λαγός συναντά τυχαία κάποιες κότες σε ένα κοτέτσι. Εκεί μαθαίνει με έκπληξη πως οι άνθρωποι κάθε Πάσχα βάφουν κόκκινα αυγά. Πώς είναι δυνατόν να έχουν οι άνθρωποι ένα τόσο ανόητο έθιμο; Γιατί δηλαδή έπρεπε να βάφουν και να τσουγκρίζουν αυγά και όχι λαγούς; Οι κότες είναι καλύτερες από τους λαγούς; αναρωτιέται συνέχεια. Έτσι καταστρώνει ένα σχέδιο: αν πετύχει, τα κόκκινα αυγά θα είναι πλέον παρελθόν για τους ανθρώπους. Λέτε να τα καταφέρει;»

Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια

Μάθαμε λοιπόν γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά και για το πονηρό σχέδιο του Λαγού !  Ο λαγός όμως του παραμυθιού μας έστειλε ένα γράμμα για να μας περιγράψει τα συναισθήματά του και να μοιραστεί ένα παιχνίδι μαζί μας. Το κυνήγι των αυγών ! Σαν πονηρός που είναι όμως  δεν μας είχε κρύψει στο σχολείο σοκολατένια αυγά.. Αυτά τα αυγά ήταν κάπως διαφορετικά ! Μας έβαλε αινίγματα, μας χώρισε σε ομάδες και βγήκαμε να ψάξουμε  τα αυγά του ..
Βρήκαμε ούτε ένα , ούτε δύο, ούτε τρία αλλά εικοσιτέσσερα αυγά!!!
Το κάθε αυγό αντιστοιχούσε σε ένα γράμμα της αλφαβήτας! Ανοίγοντας το ανακαλύπταμε και μία λέξη που άρχιζε από το κάθε γράμμα ! Μαζέψαμε λοιπόν τα αυγά στην παρεούλα και παίρνοντας τα ένα ένα προσπαθούσαμε να μαντέψουμε ποια λέξη μας έκρυβε ο λαγός … Το διασκεδάσαμε αρκετά γιατί ο λαγός πολλές φορές μας ξεγέλασε.
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Τα αυγά που μας έκρυψε ο λαγός ..
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Ανοίγοντάς τα αυγά του Λαγού μία έκπληξη μας περιμένει !
Στην συνέχεια τα παιδιά διάλεξαν οκτώ γράμματα – εικόνες και βάζοντας τες σε μία σειρά δημιούργησαν τη δική τους ιστορία! Δεν προλάβαμε να την εικονογραφήσουμε όμως απλά σας την παραθέτω.
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Διαλέγουμε εικόνες από τα αυγά ..
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
..και δημιουργούμε την δική μας ιστορία !

Μία φορά και ένα καιρό ήταν ένας λαγός, ο Καφετούλης. Ο Καφετούλης έμενε στο δάσος αλλά δεν έβρισκε φαγητό και πείναγε πάρα πολύ! Κάποια στιγμή είδε ένα σπίτι. Πλησίασε, κοίταξε από το παράθυρο και είδε πάνω στο τραπέζι μία τούρτα και ένα ζαχαρωτό. Μπήκε κρυφά μέσα και ..τότε ήρθε μία πεταλούδα και γύριζε ζζζ γύρω από το κεφάλι του γρήγορα γρήγορα μέχρι που ζαλίστηκε ο λαγός και έπεσε κάτω. Τότε ήρθε ένα ελικόπτερο με ένα Ινδιάνο! Κατέβηκε ο Ινδιάνος και έσωσε τον λαγό! Τον πήρε μαζί του στο ελικόπτερο και του έδωσε ένα καρότο να φάει !

Παίξαμε διάφορα κινητικά παιχνίδια για να ξεπιαστούμε : γίναμε λαγουδάκια ανοίξαμε λαγούμια να κρυφτούμε, φάγαμε καροτάκια, πηδήξαμε ψηλά κλπ
Κάποια στιγμή να ο Λαγός που με μανία άρχισε να πατάει τα πασχαλινά αυγά και να τα σπάει..Γίναμε λαγοί και αρχίσαμε να σπάμε τα αυγά!! Γέμισε το χαλί μας με σπασμένα αυγά !! Και τώρα ; Πως αισθανόμαστε ; Τι θα έχουμε για το Πάσχα ; Μήπως μπορούμε να τα κολλήσουμε ; Ναι αλλά προσεκτικά γιατί το κάθε αυγό έχει το δικό του ταίρι !! Έφτιαξε λοιπόν το κάθε παιδί από ένα αυγό ..μια και ήμασταν  24 παιδιά και καθίσαμε να δούμε να φτιάξαμε τα σωστά ζευγαράκια! Μετά τοποθετήσαμε τα αυγά κατά αλφαβητική σειρά!

Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Τα αυγά που έσπασε ο λαγός!
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Πρέπει να βρούμε τα ζευγάρια και να φτιάξουμε τα αυγά
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Έτοιμα τα αυγά μας !!
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Αυγό – αλφαβήτα !
Στη συνέχεια προσπάθησαν να ανακαλύψουν και τα κρυμμένα αυγά σε ένα φύλλο εργασίας .
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Ας βρούμε τα κρυμμένα αυγά
Να και οι λαγοί του διπλανού ολοήμερου τμήματος  από σακουλάκια ( της φίλης μου Εύης Φλούδα ) ..Έτοιμοι να γεμίσουν με αυγουλάκια και λιχουδιές ! Δεν είναι τέλειοι ;
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Σακουλάκι Λαγός για τα Πασχαλινά αυγά !
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Ο Λαγός θα μεταφέρει τα αυγά του Πάσχα !
Για το τέλος άφησα τους σταυρούς καδράκια που φτιάξαμε ! Κολλήσαμε φύλλα αλουμινόχαρτου σε κάνσον, ζωγραφίσαμε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο έναν σταυρό και χωρίσαμε το κάδρο σε διάφορα μέρη τραβώντας γραμμές. Μετά τα ζωγραφίσαμε με διάφορα χρώματα.
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Ζωγραφίζουμε σε αλουμινόχαρτο..
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
..καδράκια με σταυρούς με διάφορα χρώματα
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Τα καδράκια μας έγιναν σαν βιτρό..
Γλωσσικά πασχαλινά παιχνίδια
Έτοιμα να κρεμαστούν και να στολίσουν το δωμάτιό μας!
Και συνεχίζουμε!!

300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - CalculatorsVresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ